Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / 40 oljeutsläpp i Nordsjön på ett år

40 oljeutsläpp i Nordsjön på ett år

Oslo (TT-NTB)

Över 40 oljeutsläpp från norska plattformar i Nordsjön har registrerats det senaste året, enligt Kystverket, Norges myndighet för kustfrågor.

Statistiken är beställd av den norska miljöorganisationen Naturvernforbundet. Dessutom visar flygfoton från Kystverket, som Dagsavisen har fått tillgång till, hur oljan sprider sig runt flera plattformar.

– För första gången har vi fått dokumenterat att det är ganska vanligt med 100 meter breda och flera kilometer långa oljeränder på havet, säger Per-Erik Schulze på Naturvernforbundet till Dagsavisen.

Schulze anser att utsläppen är ”skrämmande och fullständigt oacceptabla” och säger att norska myndigheter ger oljebolagen tillstånd att släppa ut vissa mängder olja i form av så kallat producerat vatten (oljigt spillvatten). Kystverket uppger att de uppmätta utsläppen ligger inom den tillåtna mängden.

Intresse- och arbetsgivarorganisationen Norsk olje tillbakavisar kritiken från Naturvernforbundet och hävdar att oberoende forskning visar att miljöeffekterna av producerat vatten är minimal, och att dessa utsläpp har minskat stadigt sedan 2007.

Norge har cirka 75 oljeplattformar i Nordsjön, uppger myndigheten Petroleumstilsynet. Landet producerar omkring 1,5 miljoner fat olja per månad, enligt statistik från Oljedirektoratet.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.