Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Abortresor till Sverige skapar debatt – i Danmark

Abortresor till Sverige skapar debatt – i Danmark

Nu är det inte längre enbart norska kvinnor som reser till Sverige för att göra könsselektiva aborter. Danmarks Radio avslöjar nu att även gravida danska kvinnor som är missnöjda med barnets kön reser till Sverige för att göra abort.

Vid ena brofästet skyddas flickor från selektering och abort – vid andra brofästet är det fritt fram. I svenska medier är nyheten inte värd mer än en TT-notis. (Foto: jochr under GFDL-licens via Wikimedia Commons)

År 2009 avslöjades att Sverige blivit ett centrum för norska kvinnors könsselektiva aborter. Sissel Rogne, direktör för den norska bioteknologinämnden, berättade då för tidningen VG att hon kände till flera fall där flickor aborterats på grund av sitt kön.

Extrem svensk abortgräns möjliggör abortturism

Nu avslöjar Danmarks Radio att även danska kvinnor har börjat lockas av abortturismen till Sverige. Och det är den extremt höga abortgränsen i Sverige som möjliggör denna form av abortturism.

Birgit Petersson, som är medlem av det danska abortrådet säger till Danmarks Radio:

– Sverige är väldigt lättillgängligt för stora delar av den danska befolkningen och jag tror inte att det här kan stoppas.

I Danmark får man göra fri abort fram till och med vecka 12 – därefter måste man ansöka om tillstånd hos det danska abortrådet. Då reser de missnöjda kvinnorna till Sverige istället, där fri abort medges till vecka 18.

Antalet flickor minskar drastiskt

Lilian Bondo, som är ordförande för den danska motsvarigheten till Barnmorskeförbundet, Jordemoderforeningen, är starkt kritisk mot flickaborterna.

– Erfarenheter från Kina och Indien visar att antalet flickor minskar drastiskt, när familjer som helst vill se pojkar, får lov att välja. Pojkar och flickor har samma värde och därför borde vi inte tillåta könsselektion, när det inte finns någon medicinsk grund för det, säger hon.

Hon fortsätter:

– Rent konkret bör man förhindra att det kan finnas information om fostrets kön, innanför abortgränsen, om inte fostret har risk för en könsspecifik sjukdom.

Könsaborter inget problem, enligt Socialstyrelsen

När de norska abortresorna avslöjades i medierna var de redan ett känt faktum i den svenska vården. Det bekräftade gynekologen och professorn i kvinnosjukdomar Lars Hamberger i Göteborg. Men Socialstyrelsens Thomas Tegenfeldt tar lätt på det som sker:

– Fram till vecka 18 har vi fri abort, och då utför man den oavsett orsak, säger han då han intervjuas av danska medier.

I Danmark debatteras dock abortresorna hetsigt och fördöms av både politiker och sjukvård. Hittills har abortturismen fått åtminstone en graviditetsklinik i Köpenhamn att ändra sin praxis och sluta med de tidiga könsbestämmande ultraljuden. I Sverige har dock nyheten förbigåtts med en axelryckning, och på söndagen publicerade svenska dagstidningar, i den mån de skrev om saken alls, en mycket kortfattad TT-notis om saken.

Bitte Assarmo

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.