Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Anpassningen till islamisterna gör att jag idag lämnar socialdemokraterna

Anpassningen till islamisterna gör att jag idag lämnar socialdemokraterna

Efter sju år lämnar jag i dag partiet och mina uppdrag. Att Omar Mustafa blivit ersättare i partistyrelsen visar en gång för alla att antisemitismen har kommit till Socialdemokraterna för att stanna. ”Alla ska med”, men inte judarna! Det går inte att bortse från accepterandet av antisemitiska tendenser inom partiet.

Omar Mustafas intåg i Socialdemokraternas partistyrelse bekräftar någonting som många socialdemokrater hittills på grund av lojalitet mot partiet vägrat erkänna. Socialdemokraterna har ett problem när det gäller antisemitism. Man kan kasta tomater och ägg på andra partier, skriva rapporter om strukturell rasism och sätta in fina meningar i partiprogrammet men partiets agerande gentemot partiföreträdare som uttalar sig antisemitisk eller försvarar antisemitism säger mer än tusen ord.

Ilmar Reepalus uttalanden om att ”SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat”, en ren lögn för att smutskasta judar i Malmö, kritiserades milt och Ilmar Reepalu är nu ordförande i partiets valberedning. Förtroendet för honom är stort inom partiet. Samtidigt är det intressant att när Ilmar Reepalu föreslog temporärt medborgarskap så var kritiken mot Reepalu stenhård.

Adrian Kabas uttalande om att counterjihad rörelsen är en ”en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” passerade förbi obemärkt. Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud kallade det en ”olycklig formulering” och försäkrade att det var ett pojkstreck:

”Jag känner Adrian och han är absolut ingen antisemit. Det var från hans sida inget antisemitiskt utspel, men hans formulering kan användas på det sättet, och det har han förstått” Källa

Trots att Kaba enligt Weiderud ”förstått” sitt misstag så är han ute i sociala medier och anklagar Expo-journalister för att använda sig av ”antisemitstämpeln”.

Som en lojal partimedlem kan man skylla passiviteten som visas mot Kabas och Reepalus rasistiska utspel på Malmö Arbetarekommun och gärna tro att partiet aldrig skulle acceptera sådant. Men när Omar Mustafa kom in i partistyrelsen så slås alla sådana illusioner sönder.

Omar Mustafa och Islamiska förbundet har så sent som i slutet av mars 2013 bjudit in de antisemitiska talarna Yvonne Ridley och Azzam Tamimi till arrangemanget ”Muslimska familjedagarna”. Det som har hänt är inte något som har hänt för länge sedan när Omar Mustafa var ”ung och gjorde misstag”. Tre dagar efter att ”Muslimska familjedagarna” avslutades så öppnades S-kongressen 2013. Det krävs alltför mycket lojalitet, som undertecknad saknar, för att acceptera att en människa förändrats under tre dagar.
Omar Mustafas ursäkter är inte heller särskilt övertygande. I en intervju med Expo så säger han att han bjöd in antisemiter för att skapa ”argumentation och dialog”. Men när man ser på gästlistan  till ”Muslimska familjedagarna” så finns det ingen där som kan riktigt bemöta och argumentera  mot antisemitism.

Namnet ”Muslimska familjedagarna” låter inte som en plats där man bemöter rasister. När man besöker hemsidan för ”Muslimska familjedagarna” så presenteras Yvonne Ridley som en ”prisbelönad journalist”, ”människorättsaktivist”, ”ambassadör för kvinnors mänskliga rättigheter” samt att ”efter att hon fann islam, ändrade hennes syn kring västerländsk feminism och hon började aktivt ifrågasätta om systerskapet inom rörelsen faktiskt välkomnar alla kvinnor.”

Det står ingenting om att man ska konfrontera eller bemöta hennes argumentation eller att hon har sagt att ””sionister har sina tentakler överallt”  och att de styr medier.

När det gäller Azim Tamimi så presenteras han bland annat som ”direktör för institutet Islamic Political Thought och forskare på Center for the Study of Democracy i Westminister universitet.”  Det står inte att Tamimi påstått att ”Israel är en cancer” och att judiska pengar kontrollerar amerikanska politiker.

Ett parti som väljer in någon i partistyrelsen, som tre dagar innan minglat med antisemiter, står inte upp för alla människors lika värde. Sen kan man vända och vrida på det men fakta är fakta. Omar Mustafa kanske inte är antisemit men ibland är vissa människor inte lämpliga att företräda vissa värderingar. Men kritiken från partiet är obefintlig. Åter igen anklagar man Expo för att ha använt ”antisemitstämpeln”. Anna Ardin, Broderskapsrörelsens antirasistiska talesperson skriver på sin blogg:

”Men det som gör mig bortom ledsen och besviken, rentav chockad och arg är att Expo jobbar med den här typen av smutskastade.”

Sanningen är att det finns ingen ”antisemitstämpel” som Expos journalister går och använder. Det finns inga konspirationer mot Socialdemokraterna. Det är Socialdemokraterna som inte konfronterar problemen när det gäller antisemitism i partiet. Man kan inte jubla när Expo skriver om en Sverigedemokrat med bakgrund i någon nazistisk organisation och anklaga Expo för smutskastning när de skriver om Omar Mustafa. Selektiv antirasism är ingen antirasism och just nu saknar Socialdemokraterna all trovärdighet i antirasistiska frågor. Att man inte ser Omar Mustafa som ett problem visar att Socialdemokraterna inte riktigt har förstått vad rasism och antirasism egentligen innebär.

Det är också sorgligt att man från partiets håll gång på gång pekar ut att Omar Mustafa är en representant för muslimer. Muslimer utövar sina religiösa ritualer, går på bio, försöker se till att deras barn blir framgångsrika, går till jobbet och lever i fred med judar och kristna i många olika länder. Omar Mustafa bjöd in antisemiter till Sverige och han är absolut ingen bra representant för muslimer i Sverige. Det är faktiskt få muslimer i Sverige som bjuder in antisemiter från andra länder och Socialdemokraterna lyckades hitta en sådan muslim och ansåg att han passade in i partistyrelsen. Det säger en hel del om hur Socialdemokraterna ser på muslimer som grupp.

Att Omar Mustafa blivit ersättare i partistyrelsen visar en gång för alla att antisemitismen har kommit till Socialdemokraterna för att stanna. ”Alla ska med”, men inte judarna! Det går inte att bortse från accepterandet av antisemitiska tendenser inom partiet. Den som kämpar för alla människors lika värde har ingenting att göra i Socialdemokraterna, och just därför kommer jag att imorgon, efter sju år i Socialdemokraterna lämna partiet.

Nima Gholam Ali Pour

Artikeln tidigare publicerad på Newsmill den 11 april.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar