Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Att vara syskon…

Att vara syskon…

Jag funderar mycket kring hur det är att vara syskon till ett barn som i samhällets ögon är lite ”olika” och som i en del avseenden är i behov av mer och särskilt stöd. Känner man sig åtsidosatt och undanskuffad? Som en skugga till den som oftast behöver, och kanske får, störst fokus? Det är min skräck som mamma, att två av mina tre fina och älskade barn skall känna att de inte får plats…

Småsyskon tar inte bara tid och uppmärksamhet i anspråk - de ger också mycket tillbaka till de äldre syskonen. (Foto: Shutterstock)

Mina barn är 17, 15 och 7 ½ år gamla och det är mitt yngsta lilla hjärta som i samhällets ögon är lite ”olik”, lite speciell. I mina ögon är de alla tre fantastiskt speciella, de är mina tre största skatter i livet, de är vitaminerna som gör att jag orkar och det är de som får mig att må som allra, allra bäst.

Barn tar tid och barn får ta tid. Små barn tar tid då de kräver mycket passning och vägledning, större barn behöver mindre passning, en annan typ av vägledning och de behöver tid att ventilera sin frågor och funderingar, tid att diskutera och de har ett annat tillvägagångssätt att lära sig om livet.

Men hur är det då när ett barn tar så mycket mer tid än vad de andra får? Hur känner man som syskon då? Detta är en frågeställning som inte lämnar mig ifred, som gnager i mig oavbrutet…För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Jessica Roos Rahmquist

avatar
Jessica Roos Rahmquist är beteendevetare och trebarnsmamma med de vanliga bestyren att få livspusslet att gå ihop. Genom yngsta dottern Hedvig är hon och familjen berikad med en extra kromosom som lär henne vad livet går ut på.