Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Även papperslösa har självklar rätt till vård

Även papperslösa har självklar rätt till vård

Inget parti har velat profilera sig genom att hävda rätten till vård för papperslösa flyktingar. Men grundläggande sjukvård är ingen migrationspolitisk fråga, det är en allmänmänsklig rättighet, menar Fredrik Sieradzki.

Barnens hälsa är lika viktig för en flyktingförälder som för en infödd svensk. Det är på tiden att rätten till vård utsträcks även till papperslösa, skriver Fredrik Sieradzki. (Foto: Shutterstock)

Ett gammalt talesätt säger att man kan bedöma ett land efter hur de behandlar sina mest utsatta medborgare. Men kanske borde vi i stället se på hur vi behandlar dem som är allra mest utsatta, de som inte ens är medborgare. [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

I dag saknar uppåt 35 000 människor i Sverige grundläggande rätt till vård. De flyktingar som nekats uppehållstillstånd, oftast de så kallat papperslösa flyktingarna, har i dag endast rätt till akut vård som de får betala själv. Till och med barn vägras vård om de saknar tillstånd för att få vistas i Sverige.

Frågan om vården för dessa människor är politiskt känslig och skär genom såväl Alliansen som oppositionen på alla nivåer. Detta är heller ingen politisk profilfråga, den är helt enkelt för svår att vinna politiska poäng på. I stället har opinionsarbetet främst skett underifrån, med olika frivilligorganisationer och eldsjälar som engagerar sig för flyktingars rätt till vård.

I regeringen är det Kristdemokraterna och Folkpartiet som drivit frågan. Centern och Moderaterna har stretat emot. Frågan är inte ny, redan 2008 hävdade migrationsminister Tobias Billström (M) att det skulle skicka ut helt fel signaler och undergräva hela det svenska asylsystemet om dessa grupper fick subventionerad vård.

För mer än ett år sedan föreslog regeringens utredare att papperslösa flyktingar ska ha rätt till sjukvård på samma villkor som alla andra, och i somras stod det klart att Tobias Billström fått ge med sig. Regeringen presenterade tillsammans med Miljöpartiet en uppgörelse som innebär att papperslösa flyktingbarn från och med den 1 juli 2013 kommer att få rätt till samma vård som andra barn i Sverige.

Riktigt så välvilliga har man inte varit mot vuxna. De ska få rätt till vård ”som inte kan anstå”, och mödrahälsovård. Lagändringarna ska vara klara den 1 juli 2013. Innan dess ska en utredning lösa de praktiska detaljerna.

Frågan är lika osynlig som de flyktingar som håller sig gömda. Själv var jag extra berörd av personliga skäl. Under våren blev min son sjuk. Veckorna gick med svåra magsmärtor som ingen kunde diagnostisera och som därför inte blev behandlade. Jag satt vid hans sjukbädd och reflekterade över hur många människor som här och nu sitter och betraktar en svårt sjuk anhörig. Min son opererades efter några månader akut för vad som visade sig vara blindtarmsinflammation. För andra finns faktiskt ingen hjälp att få.

För varje dag som går lider människor som borde få vård. Föräldrar som söker skydd för sina barn skickas hem för att de inte har råd att betala. Gravida kvinnor kan inte föda sina barn på sjukhus utan att vara rädda för att vårdpersonalen ska ringa polisen. De kan definitivt inte betala upp till 30 000 kronor för förlossningskostnaderna.

Alla människor har rätt till vård. Den här rättigheten får inte sammanblandas med migrationspolitik eller partipolitik. Rätten till vård är en allmänmänsklig – och inte medborgerlig –rättighet. Märkligt att det ska behövt ta våra makthavare så lång tid att inse detta.

Fredrik Sieradzki
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

 

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.