Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Azerbajdzjans övergrepp ingen angelägenhet för Eurovisionen

Azerbajdzjans övergrepp ingen angelägenhet för Eurovisionen

Loreen tog med stor marginal hem segern i den svenska Melodifestivalen förra lördagen. Det betyder att hon representerar Sverige i Eurovision Song Contest, som i år hålls i Azerbajdzjan. Men landets svåra kränkningar av mänskliga rättigheter kastar en skugga över schlagerfesten, anser bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Azerbajdzjans flagga

Azerbajdzjans flagga, som den ser ut när den vajar över Flaggtorget i huvudstaden Baku.

För många svenskar har nog Azerbajdzjan klingat som ett slags ”Långtbortistan” som fjärran resmål brukar heta, dit Kalle Anka och knattarna beger sig på äventyr i serietidningarnas värld. Men också i verkligheten tycks avstånden på jorden krympa alltmer med tilltagande internationalisering.

Aningen närmare känns i alla fall Azerbajdzjan sedan sångduon Ell & Nikki med låten Running scared i fjol kammade hem förstaplaceringen vid finalen av Eurovision Song Contest.

Segern innebar enlig sedvänjan att det vinnande landet får vara värdnation för nästkommande års finaltävlingar. I maj är det alltså dags för huvudstaden Baku att ta emot det stora uppbåd av artister, mediefolk och festivalbesökare som väntas invadera staden.

Drivs från hus och grund

Det är första gången som Eurovisionsfestivalen hålls i ett land i Kaukasien, och förberedelserna är intensiva. Det rivs, schaktas och byggs nytt i Baku, allt för att bereda plats för den nya stadsbilden med fler parker, grönområden och moderna byggnader.

Men bakom myndigheternas program för försköning av huvudstaden finns en mindre vacker verklighet, där människor som bott i numera ”heta” områden i Baku sägs drivas från hus och grund, ofta med kort varsel, utan rättsliga prövningar och utan att få skälig ersättning för sina bostäder. Om detta rapporteras från flera håll, bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch som menar att utvecklingen är oroande och borde följas av reaktioner från omvärlden. [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Olaglig expropriering

Redan innan det stod klart att landet skulle bli värdnation för årets upplaga av European Song Contest hade de azerbajdzjanska myndigheterna beslutat om ett stadsplaneringsprogram med ambitionen att arbeta för en genomgripande förnyelse av Baku. Fjolårets förstaplacering i schlagertävlingen har dock bidragit till att arbetet intensifierats. För att ge plats åt parker, trädgårdar, vägar och lyxiga hyreshus har myndigheterna olagligen exproprierat tusentals egendomar, främst lägenheter och hem i medelklassområden.

I augusti i fjol påbörjades byggnationen av Baku Crystal Hall, en spektakulär, toppmodern konsert- och multifunktionsarena som präglas av stora glasytor. Arenan är belägen på en udde vid det nyanlagda Flaggtorget, där Azerbardzjans flagga syns hissad i jätteformat.

”Apolitisk anda”

På SVT:s hemsida kommenteras framväxten av Baku Crystal Hall av Jon Ola Sand, Eurovisionschef hos EBU, European Broadcasting Union som tillsammans med Azerbajdzjans myndigheter står som arrangör för schlagertävlingen:

– Det känns spännande att Eurovision Song Contest 2012 anordnas i en helt ny, toppmodern konsertarena. Nu har vi fått klartecken för att bygget kommer att bli klart i tid och kan se fram emot festivalen.

Vad som inte sägs på SVT:s hemsida, men som framgår av EBU:s likalydande pressmeddelande från den 25 januari, är att Jon Ola Sand är medveten om det kontroversiella i att hålla festivalen i en diktatur som Azerbajdzjan:

– Eurovision Song Contest sätter ljuset på värdlandet, och naturligtvis kommer intressegrupper att utnyttja detta för att lyfta fram sina egna syften. Men vi har alltid framhållit tävlingens apolitiska anda; det är helt och hållet en underhållningsshow, vars enda syfte är att inspirera, underhålla och förena de många miljoner fans som tar del av den.

Rivningar och utrymningar

Men evenemanget överskuggas alltså av olagliga utrymningar, expropriationer och husrivningar för hundratals lokalinvånare som tvingas bort från sina hem. I februari i år, alltså någon vecka efter Jon Ola Sands uttalande, påbörjades rivningen av ett höghus nära Flaggtorget. De boende hade uppmanats att flytta eftersom huset skulle rivas för att marken skall omskapas till grönytor i ett ”rekreationsområde”.

I början av februari startade rivningsarbetet med början på taket. En av de boende, Natalya Alibekova, berättade för Human Rights Watch om hur grannen Rafik Gusseinov, kapten i Azerbajdzjans flotta, tvingats inleda försäljningen av sin lägenhet. Men redan innan affären var avslutad måste Gusseinov med familj utrymma sitt hem i hast när det rasade ner rör från rivningen i våningen ovanför. De hann inte ens packa och flytta. Natalya Alibekova berättar för Human Rights Watch om situationen:

”Jag satt och grät med familjen. Denne man gav halva sitt liv till sitt land och nu kastar de ut honom som en hund.”

Livsfarligt att bo kvar

Myndigheterna erbjöd Gusseinov en i sammanhanget blygsam summa för att han skulle kunna hyra en tillfällig lägenhet. Andra boende vittnar om hur de boende utsätts för livsfara när de stannar kvar i sina bostäder i hus där rivningsarbete pågår. Enligt Human Rights Watch har vatten, värme och gas stängts av och byggnadsarbetarna använder redan rivna utrymmen som soprum, vilket skapar en outhärdlig stank i huset.

Människorättsorganisationen har kontaktat EBU angående expropriationerna, de påtvingade utrymningarna och rivningarna runt Flaggtorget.

– Att vara värd för Eurovisionen betyder att Azerbajdzjans regering kan visa upp Baku för tusentals besökare och miljontals tevetittare, säger Hugh Williamson, direktor för Human Rights Watch i Europa och Centralasien, i en nyhetsrelease från den 17 februari.

Jane Buchanan, utredare vid Human Rights Watch och författare till rapporten ”They took everything from me” säger i en pressrelease den 29 februari:

– Eurovisionen och Azerbadjzjans regering kan påstå att utrymningarna inte har med förberedelserna för musiktävlingen att göra, men om regeringen vill ha en framgångsrik tävling, måste de se till att övergreppen mot mänskliga rättigheter, som äger rum inom synhåll för tävlingsarenan, upphör. Att kasta ut familjer från deras hem i sådan närhet till tävlingsplatsen riskerar att kasta en skugga över tävlingen.

Ger inga kommentarer

Human Rights Watch har också uppmanat de nationella TV-bolagen som är medlemmar i EBU att uttala sig i frågan. Det återstår att se om uppmaningen till TV-bolagen tas på allvar.

Liv&Rätt har sökt Cilla Benkö, vice vd för Sveriges Radio AB samt styrelseledamot i EBU, för att få reda på hur hon ser på situationen i Baku, när byggnationerna inför musiktävlingen skuggas av dystra rapporter om grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Benkö meddelade att hon inte har någon kommentar att ge eftersom hon inte har någonting med saken att göra.

Eva Löfquist 
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Om Eva Löfquist

avatar
Eva Löfquist är kulturvetare med etnologi som huvudämne och historia och litteratur som övriga ämnen. Hon har bland annat arbetat som skribent samt inom sjukvården och äldrevården, men hennes viktigaste arbetserfarenhet anser hon vara den som fyrabarnsmamma.