Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Azerbajdzjans övergrepp ingen angelägenhet för Eurovisionen

Azerbajdzjans övergrepp ingen angelägenhet för Eurovisionen

Loreen tog med stor marginal hem segern i den svenska Melodifestivalen förra lördagen. Det betyder att hon representerar Sverige i Eurovision Song Contest, som i år hålls i Azerbajdzjan. Men landets svåra kränkningar av mänskliga rättigheter kastar en skugga över schlagerfesten, anser bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Azerbajdzjans flagga

Azerbajdzjans flagga, som den ser ut när den vajar över Flaggtorget i huvudstaden Baku.

För många svenskar har nog Azerbajdzjan klingat som ett slags ”Långtbortistan” som fjärran resmål brukar heta, dit Kalle Anka och knattarna beger sig på äventyr i serietidningarnas värld. Men också i verkligheten tycks avstånden på jorden krympa alltmer med tilltagande internationalisering.

Aningen närmare känns i alla fall Azerbajdzjan sedan sångduon Ell & Nikki med låten Running scared i fjol kammade hem förstaplaceringen vid finalen av Eurovision Song Contest.

Segern innebar enlig sedvänjan att det vinnande landet får vara värdnation för nästkommande års finaltävlingar. I maj är det alltså dags för huvudstaden Baku att ta emot det stora uppbåd av artister, mediefolk och festivalbesökare som väntas invadera staden.

Drivs från hus och grund

Det är första gången som Eurovisionsfestivalen hålls i ett land i Kaukasien, och förberedelserna är intensiva. Det rivs, schaktas och byggs nytt i Baku, allt för att bereda plats för den nya stadsbilden med fler parker, grönområden och moderna byggnader.

Men bakom myndigheternas program för försköning av huvudstaden finns en mindre vacker verklighet, där människor som bott i numera ”heta” områden i Baku sägs drivas från hus och grund, ofta med kort varsel, utan rättsliga prövningar och utan att få skälig ersättning för sina bostäder. Om detta rapporteras från flera håll, bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch som menar att utvecklingen är oroande och borde följas av reaktioner från omvärlden. För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Eva Löfquist

avatar
Eva Löfquist är kulturvetare med etnologi som huvudämne och historia och litteratur som övriga ämnen. Hon har bland annat arbetat som skribent samt inom sjukvården och äldrevården, men hennes viktigaste arbetserfarenhet anser hon vara den som fyrabarnsmamma.