Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Bahareh Andersson om året som gått efter Maria Barins död

Bahareh Andersson om året som gått efter Maria Barins död

Med anledning av att det är ett år sedan Maria Barin hedersmördades av sin bror skriver idag den muslimska feministen Bahareh Andersson på sin Facebooksida:

”Med tårar i ögonen och med stor sorg kan jag minnas den dagen för ett år sedan då samhället återigen svikit en ung kvinna som inte fick det stöd från samhället som hon behövde – för att överleva. Nu lever hon inte längre. Maria Barin vid livets start med stora drömmar blev fråntagen rätten till ett liv.

Förtryck och våld i hederns namn kan stärkas i exil. Integrationspolitiken, efter elva år av Fadime-debatter och insatser för 450 millioner, fokuserar nästan bara på de akuta åtgärderna. Beslutsfattare struntar i att gå till roten av problemet.

Därför har vi 70 000 invandrarungdomar i detta lilla land som lever under hedersförtryck. De kan endast drömma om att bestämma över sina egna kärleksrelationer. Därför har vi fortfarande tvångsgifte, trots att politiker i 11 års tid talat om en lagändring som skulle kriminalisera detta. Varför kan inte ALLA ungdomar ha samma rättigheter i det svenska samhälle? Att förneka vad som finns bakom hedersbegreppets givna och tydliga normsystem är inte bara farligt. Det är en förnedring av offer, ett bidrag till hederskulturens fortlevnad.

Sara, Pela, Fadime, Abbas, Jian och nu Maria. Morden är ett resultat av hederskulturen, men även av missriktad välvilja från det övriga samhällets sida. Integrationspolitiken inte bara tolererar hedersnormerna, utan stödjer dessutom dem som bär upp hedersnormerna med skattemedel. Allt i toleransens namn.

Ikväll tänder jag ett ljus.”

Läs mer om hedersvåldet här.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar