Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Bilden av Malmö – ett nödvändigt mord?

Bilden av Malmö – ett nödvändigt mord?

Stämmer verkligen bilden av Malmö som Nordens Chicago, med gangsters i varje gathörn? Nej, mediebilden av Malmö är överdriven och klichéartad, men kanske är den ändå nödvändig för att den egna befolkningen ska ruskas om och bidra till en annan, positivare utveckling, tror Fredrik Sieradzki.

Vad fasen! Har min hemstad redan blivit en filmkliché? Så tänkte jag när jag såg det första avsnittet i höstas av den omtalade thrillerserien Bron. I serien var Malmö synonymt med gråa och ångestladdade miljonprogramsmiljöer, en perfekt fond för våld och bestialiska mord.

Samtidigt som serien sändes råkade Malmö ut för en extrem mordvåg: En 15-årig pojke, 48-årig baskettränare och 24-årig tjej… Listan på alla dem som avrättats kallblodigt med pistolskott i huvudet tycktes aldrig ta slut. Pang, pang; på jobbet, på gatan, i bilen och i porten till sitt hus.

Apokalyptisk bild

Aldrig tycks det har skrivits så mycket artiklar och gjorts så mycket nyhetsinslag om Malmö – inte bara av svenska medier. Massmedier från när och fjärran har varit här och gjort inslag om våldets Mecka, Norra Europas Chicago.

Journalister och förståsigpåare har kommit med alltifrån nyktra analyser till apokalyptiska beskrivningar. Till de senare hör ett inslag i amerikanska Fox News, där Malmö framhölls som ett exempel på allt som gått fel med Europa; en slapphänt multikulturalism, där islamister, vänsterelement och gangstrar får löpa amok.

Stad i fritt fall

Det senaste tillskottet i TV-tablån om Malmö är SVT:s dramadokumentär Malmöpolisen. En serie som efter två visade avsnitt av sex bekräftar bilden av en stad i fritt fall.

Polisen gör så gott den kan i försvaret av det civila samhället. Men hur bekämpar en vanlig svensk stadspolis organiserade, välbeväpnade och skjutglada ligor som bevakar sina intressen med våld? Ligor med internationella förgreningar och som är finansierade av inkomster från de droger som langas på stadens gator, skolor, svartklubbar och privata fester.

Klichéer och överdrifter

Bilden i Malmöpolisen är tydlig. Det är för farligt för vanligt folk att röra sig på stan. Jag kan se ett inslag när släktingarna till 15-årige Ardiwan som sköts ned på nyårsafton skriker ut sin sorg, förtvivlan och ilska mot kameran: Varför gör inte polisen något?

Tja, vad kan de göra, när ingen vågar träda fram och berätta något för en polis som man ändå tror är maktlös mot den organiserade brottsligheten.

Visst, känslan av hopplöshet är nära till hands. Men som Malmöbo känner jag ändå inte helt igen denna dystopi. Mediebilden är just så mörk, så överdrivet klichéartad som TV-serien Bron.

Raka vägen till Rasmusgatan

När man i Malmöpolisen ska filma Malmö så uppehåller man sig länge på en enda liten, förvisso kriminellt belastad gata: Rasmusgatan i stadsdelen Seved. Det är hit till Rasmusgatan som Janne Josefsson på Uppdrag Granskning och justitieminister Beatrice Ask åker när de besöker Malmö.

Men Malmö är inte bara lilla Rasmusgatan. Bara ett stenkast från Rasmusgatan – på Lönngatan och Arena 305, ett musik- och kulturhus för ungdomar, sjuder det av positiv kreativitet. Och just Malmös kultur- och musikscen är en av de livligaste i Sverige.

Många motkrafter

Malmö är en stad med massor av motkrafter och ljuständare i form av organisationer och vanliga Malmöbor som visar att man inte accepterar våldet.

Jag är aktiv i judiska församlingen. När vi började våra kippavandringar i januari, bestämde vi oss för att reagera mot antisemitismen på Malmös gator genom att tillsammans gå synligt med kippor på huvudet och andra judiska symboler. Vad som hände var att vi fick ett fantastiskt stöd av andra icke-judiska Malmöbor som ville gå med oss.

Stockholm leder våldsstatistiken

Och hur är det med fakta? Gör Malmö verkligen skäl för att vara Sveriges gangsterstad nummer ett? Brottsförebyggande rådets statistik på anmälda brott per 100 000 invånare de senaste tolv åren visar att Stockholm ligger i topp när det gäller alla former av grovt våld. När det gäller anmälda våldsbrott per 100 000 invånare ligger Göteborg nästan konsistent på andra plats efter Stockholm den senaste tolvårsperioden.

När det gäller mord sticker Malmö ut det senaste två året. Men ser man över en längre period så står Malmö inte för något trendbrott. Stockholm följt av Göteborg är helt enkelt mer våldsamt än Malmö.

Malmö kan lyfta igen

Betyder detta att medierna tummar på sanningen? En sak är i alla fall säker: medierna väljer alltid det perspektiv som är agendan för dagen. Och nu är Malmö farligt.

På sätt och vis har medierna bidragit till ett mord – mordet på bilden av Malmö. Men det är måhända ett nödvändigt mord. Fler vanliga Malmöbor behöver ruskas om och inse att det inte fungerar att ”nån annan” ska fixa problemen. Vi måste alla bidra till att denna fantastiska stad ska lyftas. Vare sig det är genom frivillig läxläsning, kippavandring, engagemang i stadsmissionen, nattvandringar – eller genom att våga vittna mot buset i rättegångar.

Fredrik Sieradzki

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.