Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2014 / Bör den svenska sexköpslagen och lagen om människohandeln avskaffas eller skärpas?

Bör den svenska sexköpslagen och lagen om människohandeln avskaffas eller skärpas?

intetillsalu_webI våras lanserades kampanjen ”Inte till Salu” i samarbete mellan Premier Radio, Provita och juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, i syfte att stärka den Svenska sexköpslagen och lagen mot människohandel. Jonatan Svanström, Verksamhetsledare för Premier Sverige:

Vår systerorganisation i England, Premier Christian Media, lanserade tidigare i vår en liknande kampanj för att ge stöd till en viktig motion som vill ge bekämpningen av människohandel i Storbritannien större resurser. I Sverige tog vi då kontakt med Provita och startade ”Inte till Salu” med mål att ge stöd för Statsminister Reinfeldts förslag på en stärkt sexköpslag.

Det var i sitt jultal på Skansen 2013 som Fredrik Reinfeldt gick ut med ett antal åtgärder han vill se för att bekämpa människohandel i Sverige. Bland annat att göra fängelse till minimistraff för sexköp av barn samt ge bekämpningen av människohandel utökade resurser.

Ruth Nordström, ordförande för juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers ger en bakgrund:

Sverige blev år 1999 det första landet i världen att kriminalisera köp av sexuella tjänster.

”Den svenska modellen” vinner stöd i många länder över världen, inte minst i Europa. Enligt en utvärdering av sexköpslagen som gjordes för några år sedan på uppdrag av regeringen, är det rimligt att anta att förbudet mot köp av sexuella tjänster har motverkat etableringen av organiserad människohandel för sexuella ändamål i stor skala i Sverige.

 Men hon fortsätter:

Samtidigt finns det organisationer som verkar för att avskaffa den svenska sexköpslagen och som kritiserar den nya, strängare sexualbrottspraxisen. Statsminister Fredrik Reinfeldt har emellertid nyligen föreslagit flera åtgärder för att bekämpa människohandel och sexbrott. Sen lagen infördes har 5000 anmälningar om brott gjorts, men inget har lett till fängelse.

En person som nyligen ställt sig bakom kampanjen är ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, Elise Lindqvist. Elise, 78 år, har fått stor uppmärksamhet i nationell media den senaste tiden och hon tilldelades förra hösten ett människorättspris för den insats som hon i spetsen för en grupp frivilliga från S:ta Klara kyrka gjort för att hjälpa och stödja de prostituerade på Stockholms gator.

 Jag säger ”hejja” Statsminister Reinfeldt för att han har kommit med de här förslagen. Därför stödjer jag också kampanjen Inte till Salu.

I kampanjen pågår just nu en namninsamling för att resa stöd till förslaget från Statsministern. Under Almedalsveckan på Gotland kommer också ett seminarium arrangeras där en panel bestående av representanter från den ideella sektorn, politiska partier, organisationer mot sexhandel, polis samt förespråkare för en liberalare sexköpspraxis att mötas och diskutera frågan om den svenska sexköpslagen behöver avskaffas eller skärpas. Deltar gör även Margareta Winberg, initiativtagare till den svenska sexköpslagen.

Ruth Nordström menar att frågan ständigt behöver aktualiseras och ses ur ett vidare perspektiv:

Dagens slavhandel omsätter över 27 miljoner människor. Offren är framför allt kvinnor och barn som frihetsberövas, utnyttjas sexuellt och används för tvångsarbete. Rapporter visar också att ökad sexuell exponering leder till ökad risk för exploatering och övergrepp mot barn och ungdomar.

Jonatan Svanström, Premier Radio, kommer att leda seminariet i Almedalen. Han håller med Nordström och tillägger till sist:

Det behövs mer resurser för att skydda unga människor i riskzonen. Kopplingen mellan prostitution och människohandel är kristallklar. Vi vill med denna kampanj motverka kommersiell sexuell exploatering av barn och ungdomar, barnsexhandel, barnpornografi, barnsexturism och trafficking. Varenda röst är viktig!

 För att skriva under uppropet besök: www.premierradio.se/intetillsalu

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar