Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Böter för sexköp är orimligt

Böter för sexköp är orimligt

Det är dags att Sverige börjar utnyttja den straffskala för sexköp som faktiskt finns. För ser man till de domar som utmätts åt sexköpare så kan signalen inte bli annan att sexköp bara blir lite dyrare för den som åker fast, nämligen genom några sparsamt utdömda dagsböter. Är en våldtagen själ inte värd mer än så? frågar sig Maria Ahlin.

Skulpturen ”Non Serviam” av Ernst Nordin på Malmskillnadsgatan. Den lilla, utsatta flickan läser dikten med samma namn av Gunnar Ekelöf.
(Foto: Bengt Oberger under en CC-SA 3.0-licens via Wikimedia Commons)

I Amsterdams prostitutionskvarter, det så kallade ”Red light district”, arbetar tusentals kvinnor varje dag. En ungefärlig siffra vore nånstans mellan 20 000 och 35 000 stycken. Bara i Stockholm har vi cirka 200 thaimassagesalonger, där flera av dessa salonger har visat sig vara förtäckta bordeller.

Till fattigare länder åker den rike, vite mannen för att köpa sex av barn vars föräldrar lånat ut dem till de lokala bordellerna. På Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan i Stockholm säljer sig kvinnor, men även män, till den som är villig att betala. På nätet finns det hundratals kvinnor, män och till och med barn att välja mellan.

Vem bidrar till att hjulet fortsätter spinna, vem bidrar till att detta fortsätter att vara en så enormt lönsam industri för människohandlare, hallickar och madammer? Vem bidrar till att prostitution är lönsamt?

Svaret är jag, du och han. Jag, för att jag inte sa emot när mina killkompisar i högskolan och gymnasiet pratade om att åka på ”semester” till Amsterdam. Du, för du inte säger emot dem i dag. Han, för att han betalar för att ha sex med någon som av olika orsaker säljer sin kropp för pengar.

Att köpa sex i Sverige i dag är inte lagligt. ”The Swedish law” har gått och blivit en riktig snackis, och för många länder har det till och med blivit något att sträva efter. För resultaten har faktiskt varit positiva. År 1996 gjordes en undersökning bland män mellan 18 och 74 år. Av dem som var med i undersökningen, så erkände 13,6 procent att de köpte sex.

Men något verkar alltså ha hänt i Sverige sedan dess. Den senaste undersökningen visar nämligen att siffran krupit ned mot 7,9 procent, vilket man menar har att göra med att vi, i stället för att kriminalisera den som prostitueras, hellre valt att rikta vår uppmärksamhet mot den som faktiskt betalar för dessa tjänster och får hela denna verksamhet att leva vidare.

Värt att nämna är även att i dag är majoriteten av Sveriges befolkning för denna lag, därför att vi ser att sexköpslagen tillsammans med polisens aktiva arbete och insatser gett resultat. Sexköpare tas på löpande band i Stockholm. Poliserna som arbetar med detta är hjältar.

Sexköpslagen var alltså ett steg i rätt riktning, vilket gör oss mer än redo för nästa. Nu måste vi ge en annan påföljd än dagsböter. Vi måste höja straffen för övergreppen på dessa kvinnors, mäns och barns själar. Vi måste höja straffen för övergreppen som begås på deras självkänsla. Vi måste höja straffen för våldtäkten som begås på deras framtid.

Vi måste lägga mer pengar på detta. Polisen måste få mer resurser. Varje stad i Sverige måste ha minst en person som är avsatt att arbeta mot denna olagliga verksamhet. Om vi börjar döma efter den straffskala vi faktiskt har här i Sverige, då kommer detta att bli ett högre prioriterat brott.

När  man utdömer böter för sexköp, då säger man i själva verket två saker; det ena är att en människa inte är mer värd än några dagsböter. Det andra är att sex är okej att köpa, så länge du har råd att betala dina böter nu och i framtiden.

Tycker någon människa egentligen att det är rimligt att ge dagsböter för att köpa sex av den som inget annat val har? Vore inte en fängelsedom på sin plats? För vad är väl femtio dagsböter mot en våldtagen självbild?

Det är dags att dela ut ett mer rimligt straff.

Maria Ahlin, ordförande Freethem

Om Maria Ahlin

avatar
Maria Ahlin är ordförande i människorättsorganisationen Freethem. Hösten 2012 kommer hon att studera statsvetenskap, journalistik och mänskliga rättigheter vid Uppsala Universitet.