Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Civilkurage avgjorde Amirehs och Zeinabs öde

Civilkurage avgjorde Amirehs och Zeinabs öde

Avvisningsärendet med de iranska kristna kvinnorna Amireh och Zeinab har väckt stor uppmärksamhet. Mitt i stormens öga, tillsammans med mor och dotter, har deras pastor Ingemar Olsson stått. Han berättar för Liv&Rätt om hur han fått omvärdera Sveriges stolt proklamerade religionsfrihet och rättssäkerhet.

Ingemar Olsson har på nära håll följt Amireh och Zeinabs asylärende och har fått insikter i hur Migrationsverkets och polisens myndighetsutövning fungerar – en inte odelat positiv upplevelse. ”Rättssäkerheten finns inte”, menar han. (Foto: www.ingemarolsson.se)

Det är dagen efter att Migrationsverket meddelade att man inhiberat avvisningen av de iranska kvinnorna Amireh och Zeinab. Detta efter en oerhört dramatisk avvisningsprocedur som slutade i Frankfurt, där flygbolaget Lufthansas ombordpolicy omöjliggjorde för svensk polis att fullfölja avvisningen. Efter återfärd till Göteborg och några dagar i flyktingförvaret i Flen, får nu mor och dotter vänta på ett nytt besked, efter att deras advokat lämnat in en ny resningsansökan.

Under några hektiska veckor har riksdagsledamöter och EU-parlamentariker engagerat sig, gräsrötter har skrivit brev, ringt och mejlat och flera riksmedier har gjort reportage om fallet. På hela resan har Ingemar Olsson varit med, deltidspastor i Ängebykyrkan i västmanländska Fellingsbro och nära vän till de båda kvinnorna. Under några omtumlande dagar i förra veckan följde han deras väg som brickor i den svenska polisens spel, i katt-och-råtta-leken mellan förvaret i Flen till avgångsgaten till Iran på flygplatsen i Frankfurt.

Handlade om minuter

Ingemar Olsson hann stifta bekantskap med både svensk och tysk säkerhetspolis samt med Lufthansas tyska markpersonal innan avvisningsförsöket till slut avbröts och kvinnorna flögs hem. Med ett specialchartrat flygplan, ska tilläggas, till kostnaden av 70 000-100 000 kronor enligt vad Ingemar Olsson uppger.

– Det hängde på timmar och minuter där i Frankfurt. Lufthansas policy, att inte ta med passagerare som avvisas mot sin vilja, var avgörande, men också de många mejl skickades till företaget för att påminna dem om policyn.

Dödsstraff en realitet

Nu pustar även Ingemar Olsson ut efter prövningen, men ställer sig fortfarande frågan hur representanter för svensk rättsskipning och myndighetsutövning kan göra sig skyldiga till sådana fatala, för att inte säga livsfarliga, felsteg.

– Som Amirehs och Zeinabs pastor har jag lyssnat till deras berättelser och tvivlar inte ett ögonblick på att vad de fruktar i hemlandet är en realitet. Jag känner dem mycket väl, och när Migrationsverket då ifrågasätter ärligheten i deras tro, så förstår jag verkligen inte hur man kan göra det.

– De har varit aktiva i kyrkan och upptäckt tron på Jesus. Kontrasten mellan en levande tro och en förtryckande religion är total, och det är rena idiotin att man i Sverige försöker jämställa kristendom och islam som två likartade religioner – för det är de inte.

Ett fatalt misstag

Avgörande för kvinnornas omvändelse var bemötandet i kyrkan, har de själva berättat. Den vänlighet, omsorg och respekt som de mötte i församlingen hade de tidigare inte upplevt i den andra religionen. Till slut tog de steget, tog emot Jesus och lät sig döpas. När Migrationsverket ifrågasatte deras trossteg, såg Ingemar Olsson det som ett misstag som självklart skulle rättas till om kvinnorna bara fick en schysst prövning.

– Därför blev chocken så mycket större när polisen helt enkelt förde bort Amireh och Zeinab, vid ett tillfälle då vi bara skulle träffas för ”samtal”. Men ett bibelord har jag upprepat under den här processen, och det är ”Sanningen ska göra er fria”. Därför var det roligt att Zeinab nämnde just det i en teveintervju efter frisläppandet.

Malande skräck

Hur Amireh och Zeinab har upplevt situationen hittills kan bara de själva svara på, men även Ingemar Olsson har levt i deras mardröm.

– Vi har levt med en ständigt malande skräck. Man sover inte, och vet att polisen, när den nu visat sig vara opålitlig, kan komma när som helst. Men självklart har känslorna varit hundra gånger starkare för Amireh och Zeinab; det är ju deras liv det gäller.

– Det positiva är att det trots allt finns goda människor, det vet jag att det finns både i Migrationsverkets topp och exempelvis på förvaret i Flen och i Kållered. Personalen där visade tydligt att de var på Amireh och Zeinabs sida. Men då tänker jag: kunde de inte också ha ställt sig upp och protesterat, som faktiskt enskilda resenärer gjorde, liksom Lufthansas personal?

Stort engagemang

Annars har många engagerat sig i fallet, från EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, pastorn Stefan Swärd och läkaren Bengt Malmgren på sina bloggar, till flera större tidningar och andra nyhetsmedier (TV4, SVT Tvärsnytt, Nerikes Allehanda, Dagen, Hemmets Vän, Världen idag, Sändaren, Newsmill).

I Örebro har ett stort antal pastorer, präster och kyrkliga företrädare undertecknat ett upprop till förmån för kvinnorna, och lokala KD-politiker har höjt sina röster.

Tystare har det varit från det svenska samhällets tyngsta representanter. Ingemar Olsson konstaterar att det tycks vara lättare att gå i bräschen för sexuella minoriteters rättigheter, än människors rätt att själva välja religion utan att hotas av dödsstraff.

Biskopar tar upp religionsfrihet

Vad fallet Amireh och Zeinab har gjort, är att föra upp rättssäkerheten för konvertiter på agendan. Hur stark är egentligen religionsfriheten i Sverige?

– Det frågar vi oss också. Jag hoppas att det utreds med anledning av detta fall. Jag har fått ett löfte av Västerås stifts biskop Tomas Söderberg, att han ska ta upp det på biskops- och kyrkomötet nästa vecka, säger Ingemar Olsson.

– Sen ska man komma ihåg att de som jobbar på Migrationsverket inte är några odjur. Men när ett förhör går snett, när en liten kugge gör fel, så kan det betyda liv eller död för en person, även om verket formellt sett har gjort allting rätt. Vad alla därefter säger spelar ingen roll.

Ingemar Olsson berättar att i Zeinabs och Amirehs fall så var utredaren troligen ateist eller normalsvenskt ointresserad av religion och dess betydelse för människors liv. Att tolken dessutom hette Muhammed och troligen inte hade någon djupare kunskap om kristen tro, gjorde kanske sitt till. Felkällorna blev många och resultatet höll på att fatalt för Amireh och Zeinab.

 Anlita rätt kompetens

Hur kan då Migrationsverket bli bättre på religionsfrågor? Ingemar Olsson tror inte att en snabbutbildning av alla utredare är det bästa sättet att komma tillrätta med okunskapen.

– Man kan inte begära att alla utredare ska ha femårig teologisk utbildning. Bättre då att involvera dem som redan har kompetens i religionsfrågor. Man kan hämta in människor med den utbildningen, som har själavårdserfarenhet och som förstår andligt sökande och vart det kan leda. Vi har ju präster som anlitas av sjukhus och som föredragshållare – varför skulle de inte lika gärna kunna anlitas av Migrationsverket? De borde ha större möjlighet att avgöra en uppriktig omvändelse än sekulariserade handläggare och utredare.

 ”Ett stort lotteri”

Nu följer ytterligare väntan på besked efter den nya resningsansökan som Amireh och Zeinabs advokat lämnat in. Möjligen är förutsättningarna för ett positivt beslut efter denna mediestorm bättre än förut, tror Ingemar Olsson.

– Det här ärendet har kostat svenska staten mycket kraft och pengar. Det billigaste vore nog faktiskt att låta kvinnorna stanna, och vi vet ju hur Iran fungerar. Med den medieuppmärksamhet som har skapats, är det inte troligt att deras fall är okänt i Iran. De skulle inte ha en chans att gömma sig, och de ska inte heller behöva göra det.

– Samtidigt har vi många andra asylsökande vänner i Fellingsbro som också går i orolig väntan på besked. Och vi vet nu att rättssäkerheten inte finns, att det hela är ett lotteri. Har man en bra advokat och många stöttande människor runt omkring sig, då finns chansen att få uppehållstillstånd. Men är det tvärtom och man har otur i lotteriet, då kan det vara kört.

Maria K Andersson

Fotnot: Tack till Josefin Arenius som samlat länkar om mediers rapportering om fallet.

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.