Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Dags att ändra kursen på asylinvandringen

Dags att ändra kursen på asylinvandringen

Internationella jämförelser visar tydligt att Sveriges politiska elit kör sitt eget race i asylinvandringsfrågan. Om vi på allvar ska kunna värna asylrätten för dem som verkligen flyr för sina liv och har skyddsbehov, så måste Sverige ändra kurs. Det skriver journalisten och socionomen Gunnar Sandelin i en debattartikel i Göteborgsposten.

”Sverige ligger 2011 fortfarande etta bland västvärldens länder när det gäller asylmottagande per capita (bortsett från Malta och Cypern). Men nu tycks vi vara på väg in i en fas där sprickan mellan vision och verklighet vidgas ytterligare.

Det är ytterst få somalier som sökt asyl i Sverige med giltiga ID-handlingar, men det finns många uppgifter om de som tagit sig in i landet på falska grunder. Sådant kan vara förståeligt, men knappast acceptabelt. Så länge vi inte har fri invandring, finns lagar och konventioner som ska följas. I tidigare asylombudet Merit Wagers bok Inte bara svart eller vitt (Mummelförlaget), som bland annat recenserats och berömts av GP, berättar flera beslutsfattare på Migrationsverket närmare om asylbedrägerierna.”

Redaktionen

 

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar