Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Dags att tillsätta en kvinnovåldskommission

Dags att tillsätta en kvinnovåldskommission

Våldet mot kvinnor ökar, och rättsvårdande myndigheter står handfallna. Systemet med besöksförbud och fotbojor fungerar inte. Det är dags att inrätta en kriskommission mot kvinnovåldet, anser Fredrik Sieradzki som annars förutspår en mycket farlig utveckling..

När Lisette Ochoa misshandlades nästan till döds i Columbia år 2006 spreds bilderna via Internet och ledde till en mediastorm mot kvinnomisshandel. Samma sak händer i Sverige – men många gånger står myndigheterna handfallna. (Foto: Astrid Amador via Wikimedia Commons)

Bara under det senaste året tycks det ha skett en skrämmande ökning av antalet kvinnor som mördats av sina makar eller sambor. Under bara några dygn i slutet av juli mördas tre kvinnor i Tyresö, Nybro och Malmö av närstående män. I Dalarna brännskadas en kvinna svårt när en man häller bensin över henne och tänder på. Enligt DN var mannen rasande över att kvinnan valt en ny partner. [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

I många fall när det gäller mord och grov misshandel inom hemmets väggar känner myndigheter och polis till hotbilden, men kan av olika skäl inte göra tillräckligt för att skydda kvinnan. Vart är vi egentligen på väg? Hur kommer det sig att en växande grupp män i Sverige har denna vida fasansfulla syn på kvinnors människovärde?

Misshandelsfall ökar stadigt

Totalt anmäldes 28 000 fall av kvinnomisshandel förra året. Kvinnomisshandeln har ökat stadigt sedan 1980-talet. Men under det senaste decenniet tycks ökningen ha tagit ytterligare fart. Mellan 2002 till 2011 ökade antalet anmälda fall av kvinnomisshandel med runt 27 procent, enligt BRÅ. En övervägande majoritet av misshandeln sker i nära relationer, där förövaren ofta är maken eller sambon.

När kvinnorna sedan flyr för sitt liv med barnen i famnen finns det inte plats att ta emot dem i landets kvinnojourer. DN gjorde i sommar en rundringning bland 15 kvinnojourer som visade att i stort sett alla var tvungen att neka kvinnor plats. Sydsvenskan rapporterar om ett kvinnoboende i Malmö som nekat 17(!) kvinnor plats, bara under juli månad. Det handlar om hotade kvinnor i akut behov att ett skyddat boende.

Senfärdighet och schabbel

Politiker, myndigheter och polisen tycks stå handfallna när det gäller att stoppa denna katastrofala utveckling. Det sker kanske små förbättringar. Men när man följer utvecklingen slås man både av en enorm senfärdighet och direkt schabbel. Ta det här med de elektroniska fotbojorna. Både misshandlade kvinnor och representanter för de rättsvårdande instanserna – inte minst polisen – har i åratal vetat att besöksförbud är en papperstiger som inte hindrat våldsstinna sambor och män.

Förra året kom en efterlängtad lagändring. Nu var det möjligt för åklagare att tvinga kvinnomisshandlare som förbjudits att kontakta sina före detta fruar eller sambor att bära en elektronisk fotboja.

Trots detta har ingen förövare – åtminstone inte i min hemstad Malmö – fått en sådan fotboja. Tidningen Sydsvenskan rapporterar att skälet är att Rikspolisstyrelsen gjort en misslyckad upphandling. Fotbojorna i upphandlingen visade sig inte vara tillåtna i Sverige!

Hade kunnat undvikas

Men hade kunnat skratta åt detta klanteri om det inte vore för att just en sådan fotboja hade kunnat förhindra minst ett av de kvinnomord som i år begåtts i Malmö. I februari knivmördades en 39-årig kvinna inför sina barn av sin ex-sambo i stadsdelen Lugnet i Malmö. Hon hade kunnat vara vid liv idag om förövaren burit en elektronisk fotboja.

”Vi klarade inte att skydda henne. Kontaktförbudet är helt verkningslöst, det är en papperskråka. Hade han haft en elektronisk fotboja så hade vi kunnat gripa in i tid”, säger en inspektör vid Malmöpolisen i Sydsvenskan.

Man tar sig för pannan.

Ett halvfullt glas

BRÅ har i år fått i uppdrag av regeringen att kartlägga brott i nära relationer genom att intervjua 20 000 personer i åldrarna 16-79 år. Man vet för lite om hur brottsligheten ser ut och hur vanlig den är, sägs det. Det är egentligen skrattretande om det inte vore tragiskt att man först nu vill titta närmare på denna extremt farliga utveckling.

Men låt oss försöka se det halvfulla glaset. Det är hög tid att alla goda krafter i Sverige börjar göra något. Från oss på gräsrotsnivå ända upp till regeringen. Varför inte tillsätta en kvinnovåldskommission, lik den kommission som tillsattes för att rädda Sverige ur finanskrisen i början av 1990-talet. För detta är en mänsklig kris!

Fredrik Sieradzki
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.