Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Dansk polis körde bort Tibetdemonstrant

Dansk polis körde bort Tibetdemonstrant

Den tibetanska flaggan fick Köpenhamnspolisen att se rött. (Foto: Wikimedia Commons)

Den tibetanska flaggan fick Köpenhamnspolisen att se rött. (Foto: Wikimedia Commons)

Det har gått helt snett när Köpenhamnspolisen kör bort en ensam demonstrant med en tibetansk flagga, helt enkelt därför att han står vid vägkanten, Kinas fjärde mäktigaste man, Yu Zheng Sheng, kommer förbi. Det anser den liberala venstrepolitikern Michael Aastrup Jensen, skriver Ekstra Bladet.

Det var i förra veckan Jens Christian Nielsen från Support Committee for Tibet, blev bortkörd av polis efter att ha försökt demonstrera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter i Tibet. Den danska stödorganisationen för Tibet hade tagit plats en offentlig trottoar vid korsningen av Coastal Holmen och Tadley, medan Kinas fjärde mäktigaste mannen, Yu Zheng Sheng, körde förbi med massiv poliseskort. Yu Zheng Sheng är  i Danmark för att titta på möjliga investeringar i grön energi, skriver Ekstra Bladet.

Nu får den danska polisen stark kritik för sitt agerande av den liberala venstrepolitikern Michael Aastrup Jensen.

Det verkar absurt för mig. Det är helt galet att en ensam man inte får göra ett politiskt uttalande på en offentlig trottoar. Ett sådant beteende från polisenär helt oacceptabelt, säger Michael Aastrup Jensen.

Michael Aastrup har nu skickat ett urval frågor till utskottet för rättsliga frågor för att klargöra vilka de polisiära befogenheterna har bestått i under Yu Zhengshengs besök i Danmark.

För mig finns det två grundläggande värden, som aldrig får förolämpas i Danmark. Det handlar om vår frihet och vår yttrandefrihet. Det kan mycket väl vara så att man vill bete sig fint för utländska gäster. Men detta får aldrig inskränka våra fri- och rättigheter, säger Michael Aastrup Jensen.

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.