Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / David Cameron sågar EU:s barnbok

David Cameron sågar EU:s barnbok

Boken inkluderar bland annat iunformation om hur EU-parlamentariker går tillväga när de ska posta brev. (Foto: EU)

Boken inkluderar bland annat information om hur EU-parlamentariker går tillväga när de ska posta brev. (Foto: EU)

EU:s nya barnbok är skriven på fyra språk och inkluderar bland annat information om hur EU-patlamentariker gör när de postar brev. (Foto: privat)

EU:s nya barnbok är skriven på fyra språk. (Foto: EU)

David Cameron fortsätter kritisera EU, nu med fokus på EU:s nya barnbok som släppts i 15 000 exemplar. På en fullsatt presskonferens attackerade han boken och kallade den ett ”skandalöst slöseri med pengar”.

EU:s nya barnbok, ”Mr and Mrs MEP and their helpers” (Herr och fru ledamot av Europaparlamentet och deras hjälpredor) är uppenbarligen ett seriöst försök att skildra livet för de förtroendevalda i Europaparlamentet. Men den brittiske premiärministern David Cameron sågar den fullkomligt:

– Det är just sådant här som EU måste dra ner på om unionen ska ha en chans att vinna folks förtroende för att man är noga med hur man spenderar sina pengar, sa David Cameron på presskonferensen.

På sidan 1 i boken börjar parets arbetsdag kl 08:00 när de anländer till flygplatsen, och hittar en chaufför som väntar på dem i en limousine. Sedan de tryggt och säkert forslats till kontoret vill Herr Parlamentsledamot skicka ett brev till en kollega, men hittar inget kuvert. Boken förklarar – på fyra europeiska språk med läsning, spel och färgläggningsövningar – hur detta problem löses med hjälp av tre andra personer.

”Assistenten ger honom ett kuvert. Herr parlamentsledamot lägger brevet i kuvertet och ger det till budbäraren. Budbäraren kommer att leverera det till brevbäraren. ”

– Den här sortens slöseri Martin Schulz (Europaparlamentets president, reds anm) bör ha i åtanke när man debatterar de välkomna nedskärningarna i EU:s budget, sa David Cameron med hänvisning till EU:s nya budget som godkändes i veckan.

David Cameron, som varit i Bryssel för att diskutera ungdomsarbetslösheten, tog med boken till en officiell middag i torsdags för att visa sina kollegor hur europeernas skattepengar spenderas.

– De blev chockerade. De trodde det var en bluff och jag var tvungen att övertyga dem om att det var ett genuint och skandalöst slöseri med pengar, sa David Cameron och fortsatte:

– Och den är ganska sexistisk eftersom Fru Parlamentsledamot slutar klockan 18 för att gå och handla medan Herr Parlamentsledamot arbetar vidare till 18.40.

En taleskvinna för Europaparlamentet har uppgett att boken tryckts i 15 000 exemplar och delades ut till familjer som besökte parlamentet den 9 maj på Europadagen. Hon har inte kunnat uppge kostnaden.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar