Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Debatterar antisemitism på Malmöfestivalen

Debatterar antisemitism på Malmöfestivalen

Vad är egentligen en svensk? Hur ska vi hantera den ökande islamofobin? Och hur definierar man en antisemit? Det är några av frågorna som kommer att tas upp under Malmöfestivalen som äger rum mellan den 17 och 24 augusti.

Vem är egentligen svensk? Och vem är antisemit? Det är frågor som ställs under Malmöfestivalen som pågår den 17-24 augusti. Bilden från förra årets Modeworkshop med Bowdown i Ungdomstältet (Foto: Jenny Leyman)

Frågan om svenskhet kommer allt som oftast upp i medier och inom politiken. På senare år har även islamofobin och antisemitismen uppmärksammats alltmer – och särskilt då den antisemitism som förekommer i Malmö. Liv och rätt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur judarna i Malmö känner sig hotade och rädda och det har till och med gått så långt att det internationella Simon Wiesenthal Center i USA har utfärdat en resevarning till staden.

Jobbar för ett tolerant Malmö

Nu, när Malmöfestivalen går av stapeln, kommer frågan att tas upp till debatt. Initiativtagare är Agora Malmö, en ideell förening som jobbar för ett tolerant och öppet Malmö. Föreningen grundades 2011 och är en unik sammanslutning av representanter från judisk, kristen och muslimsk trostradition. Som förening är dock Agora Malmö både politiskt och religiöst obunden och man ser samförståndet mellan olika religiösa grupper som det viktiga för Malmös samhällsklimat.För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.