Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Det är dags att tala om den svåraste rasismen

Det är dags att tala om den svåraste rasismen

Rasism är att inte ta itu med diskriminering och (heders)våld som sker i namn av kulturer och kollektiva normer, skriver Bahareh Andersson. (Foto: Privat)

Rasism är att inte ta itu med diskriminering och (heders)våld som sker i namn av kulturer och kollektiva normer, skriver Bahareh Andersson. (Foto: Privat)

Att respektera de andras kulturer och religioner skall inte betyda att man respekterar kränkningar av kvinnors och homosexuellas rättigheter.Det är detta som är ”rasism” eller i alla fall en klar diskriminering godkänd av politiker som väljer in könssegregationens representanter i politikens inre maktapparat. Så skriver den muslimska feministen Bahareh Andersson på Newsmill:

”Rasism är att inte ta itu med diskriminering och (heders)våld som sker i namn av kulturer och kollektiva normer. Jag behåller min religion och väljer enbart ut de positiva citaten från Koranen, liksom de kristna feministerna gör med Bibeln. Detta gör jag helt enkelt med avsikten att forma in de citaten som passar in i en rättighetskontext. Texter som skrevs för tusentals år sedan måste naturligtvis tolkas i dagens kontext. Vi stenar inte kvinnor idag i Sverige (det gör de som kidnappat min religion i Iran) och vi säger inte att kvinnan skall hålla tyst i församlingen även om det står i Bibeln. Om jag som vuxen kvinna vill utöva min religion bakom en slöja så är det naturligtvis som det skall vara, en individuell rättighet. Men, vi kvinnor skall också ha rätten att bestämma över vår kropp och kärlek, oberoende av om vi är gifta eller inte.”

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.