Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / ”Det är inte första gången vi utsätts för attentat”

”Det är inte första gången vi utsätts för attentat”

Sprängattentatet mot judiska församlingen tidigt på fredag morgon har upprört många. Sedan en sprängladdning detonerat mot judiska församlingens lokal ställs nu åter frågan om hur stadens ledning hanterar antisemitismen i Malmö.

Fredrik Sieradzki, ordförande i judiska församlingens informationsnämnd i Malmö, är glad att ingen kommit till skada. Han vill inte spekulera i orsakerna till sprängdådet, utan inväntar polisens utredning. (Foto: Privat)

Vid ettiden på fredagsmorgonen sågs två unga män befinna sig i en bil i närheten av judiska församlingens lokal på Kamrergatan i Malmö ungefär vid tiden för sprängattentatet. Med hjälp av vittnens iakttagelser om bilens registreringsnummer och signalement kunde sedan två 18-åringar gripas, misstänkta för sprängattentatet. Brottet rubriceras enligt polisen som ”grov skadegörelse”.

Fredrik Sieradzki, Liv&Rätt-krönikör och ordförande i judiska församlingens informationsnämnd i Malmö, fick själv reda på vad som hänt genom sin fru som sett saken på nyheterna tidigt på fredag morgon.

– Det ser ut som om man förutom att detonera själva sprängladdningen också har försökt krossa ytterdörren med en gatsten. Dörren har dock pansarglas, så man hade inte lyckats ha sönder den.

Dagis i de attackerade lokalerna

För Fredrik Sieradzki har uppgiften nu varit att skicka ut pressmeddelanden från judiska församlingen samt att ge församlingens egna medlemmar information om vad som inträffat.

– För våra medlemmar är det viktigt att visa att vår verksamhet fortsätter som vanligt. I lokalerna finns bland annat ett dagis, och det är öppet i vanlig ordning.

Inte första gången

Ändå medger Fredrik Sieradzki att händelsen är omskakande.

– Det är ju inte första gången vi utsätts för attentat. Sommaren 2010 detonerade en sprängladdning mot dörren till synagogan, år 2011 utsattes vi för en brandbomb och nyligen har vår rabbins bil vandaliserats och sprejats med graffiti.

Varför dådet skett just nu, vill Fredrik Sieradzki inte spekulera i.

– Jag har faktiskt ingen aning utan vill avvakta tills vi vet vad polisen har att säga. Visst har vi fått en del uppmärksamhet nyligen, bland annat med kippapromenaderna vi arrangerade tidigare i år. Men då borde väl attentatet ha skett då. Dessutom har vi just avslutat vår Yom Kippur-helg. Men nu är vi bara glada över att ingen har kommit till skada.

”Hoppades att inget skulle hända”

Enligt Expressen var Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu i kontakt med församlingens ordförande Fred Kahn på fredagsmorgonen. Till Expressen säger Reepalu:

– Vi är båda lika upprörda över att det här ska behöva hända i Malmö och vi är förvånade över att det hände. Han [Fred Kahn] har hela tiden sagt att de känner sig hotade men hoppades ändå att något sådant här inte skulle hända, säger Ilmar Reepalu.

Enligt vad Ilmar Reepalu säger till TV4 har både polis och länsstyrelse bedömt hotbilden mot den judiska församlingen på ett felaktigt sätt:

– Det är ju inte länge sedan Länsstyrelsen sade nej till kameraövervakning utanför synagogan. Nu ser vi ju att det var en felbedömning av Länsstyrelsen.

Spiller över från världshändelser

Reepalu tar också på sig en del av skulden till felbedömningarna. Han tycker att det förebyggande arbetet med dialogforum  mellan stadens olika grupper och religiösa församlingar har fungerat bra, men inser att det uppenbarligen inte räckt till.

Ilmar Reepalu vill inte spekulera i varför detta händer just i Malmö, men konstaterar att det funnit spänningar i staden den senaste tiden.

– Det är ju inte församlingen som själv orsakar det, utan det är reaktioner som spiller över från händelser ute i världen.

På TV4:s fråga om Reepalu varit tillräckligt kraftfull i sitt avståndstagande mot antisemitiska uttryck, svarar han:

– Jag har varit kraftfull mot antisemitism så länge jag har varit politiskt medveten, i 50-60 år i alla fall.

Reagerar med bestörtning

Upprördheten över dådet tog snabbt fart på bloggar och Facebooksidor. Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) , skrev i ett uttalande på SKMA:s hemsida:

”Det är med bestörtning jag hör om attentatet mot judiska församlingen i Malmö. Historien är fylld av sådana attacker riktade mot mål bara för att de är judiska. Antisemitismen lever tyvärr stark också i Sverige.
Malmö har länge haft problem med judehat, i en sådan miljö ökar risken just för den typ av attentat som vi nu ser.
Jag hoppas att stadens styrande tar detta på stort allvar och agerar.”

Händelsen inträffade bara en knapp månad sedan organisationen UN Watch i ett uttalande påpekade för FN att man bör se över situationen för judar i Sverige, med anledning av att Sverige kandiderar till en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Maria K Andersson

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.