Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / “Det börjar med judarna…”

“Det börjar med judarna…”

”Det börjar med judarna, men det slutar aldrig med judarna” är ett uttryck som ibland används apropå antisemitism och förföljelse av oliktänkande. Uttrycket besannas i dag i Mellanöstern. Förr var det judar som tvingades fly från förtryck och förföljelse i de muslimska länderna – nu är det de kristnas tur.

Världskarta

Karta över de länder där kristna förföljs mest för sin tro. Förutom Israel och Libanon återfinns samtliga nationer i Mellanöstern på Open Doors inte så smickrande topp-50-lista.

Intoleransen mot kristna i Mellanöstern ökar. Med regelbundenhet kommer exempelvis rapporter från Egypten där den kristna minoriteten utsätts för trakasserier och kränkningar av deras rättigheter. I Irak har de kristna utsatts för etnisk rensning och endast en spillra av den urgamla kristna befolkningen i landet bor fortfarande kvar. I inbördeskrigets Syrien fruktar nu de kristna att de ska utsättas för samma förföljelse som skedde i Irak efter Saddam Husseins fall.

Etnisk rensning befaras nu också i Sudan. Enligt Ecumenical News International ska landets sydsudanesiska befolkning, varav en stor majoritet kristna, utvisas till Sydsudan. Senast den 8 april ska denna folkgrupp som beräknas omfatta 500 000 – 800 000 personer ha lämnat Sudan, annars anses de uppehålla sig i landet illegalt. Utvisningen gäller alla som tre generationer bakåt har någon anknytning till Sydsudan. Många har bott i Sudan i generationer och har nu ingen anknytning till Sydsudan. Hjälporganisationer befarar att utvisningen kommer att leda till en logistisk och humanitär katastrof.  För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.