Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / ”Det börjar med judarna…”

”Det börjar med judarna…”

”Det börjar med judarna, men det slutar aldrig med judarna” är ett uttryck som ibland används apropå antisemitism och förföljelse av oliktänkande. Uttrycket besannas i dag i Mellanöstern. Förr var det judar som tvingades fly från förtryck och förföljelse i de muslimska länderna – nu är det de kristnas tur.

Världskarta

Karta över de länder där kristna förföljs mest för sin tro. Förutom Israel och Libanon återfinns samtliga nationer i Mellanöstern på Open Doors inte så smickrande topp-50-lista.

Intoleransen mot kristna i Mellanöstern ökar. Med regelbundenhet kommer exempelvis rapporter från Egypten där den kristna minoriteten utsätts för trakasserier och kränkningar av deras rättigheter. I Irak har de kristna utsatts för etnisk rensning och endast en spillra av den urgamla kristna befolkningen i landet bor fortfarande kvar. I inbördeskrigets Syrien fruktar nu de kristna att de ska utsättas för samma förföljelse som skedde i Irak efter Saddam Husseins fall.

Etnisk rensning befaras nu också i Sudan. Enligt Ecumenical News International ska landets sydsudanesiska befolkning, varav en stor majoritet kristna, utvisas till Sydsudan. Senast den 8 april ska denna folkgrupp som beräknas omfatta 500 000 – 800 000 personer ha lämnat Sudan, annars anses de uppehålla sig i landet illegalt. Utvisningen gäller alla som tre generationer bakåt har någon anknytning till Sydsudan. Många har bott i Sudan i generationer och har nu ingen anknytning till Sydsudan. Hjälporganisationer befarar att utvisningen kommer att leda till en logistisk och humanitär katastrof.  [private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Försvaret för Mellanösterns kristna har trots den öppna förföljelsen och etniska rensningen varit ganska lågmält. Först de senare åren har det uppmärksammats i ledande svenska medier, bland annat genom Erik Helmersson i Dagens Nyheter i januari i år:

”Det kan inte vara mindre förkastligt att förfölja kristna än judar, muslimer, politiskt oliktänkande eller homosexuella. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår fast att ’var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet’. Där ingår också rätten att byta religion, något som är belagt med dödsstraff i bland annat Iran, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan och Jemen.”

En halv miljon på flykt

I en uppmärksammad artikel i Washington Post den 9 mars påtalar Israels USA-ambassadör, Michael Oren, den hårdnande situationen för Mellanösterns kristna. Han ger ett åskådligt exempel med födelsekyrkan i Betlehem:

 ”Kyrkan i Betlehem hade överlevt i mer än 1 000 år, genom krig och erövringar, men dess framtid tycktes nu stå på spel. Överallt på dess urgamla stenväggar hade man sprayat ”Hamas” på arabiska. Året var 1994 och staden skulle överlämnas från israelisk till palestinsk kontroll. Som representant för den israeliska regeringen och rådgivare i interreligiösa frågor var jag där för att träffa kyrkans prästerskap. De var förtvivlade men alltför rädda för att våga lämna några officiella klagomål. Samma våldsmän från Hamas som hade skändat deras helgedom skulle också kunna döda dem.”

Enligt Michael Oren har den kristna befolkningen i Mellanöstern sjunkit från cirka 20 procent för hundra år sedan till mindre än 5 procent i dag. Sedan 2003 har 70 irakiska kyrkor bränts ner och omkring 1 000 kristna har dödats bara i Bagdad. Han uppskattar den kristna flyktingströmmen från Irak till mer än en halv miljon.

Kristna flyr Gaza

Michael Oren pekar också på Irans religionslagar, som betraktar omvändelse från islam till kristendom som ett grovt brott, och hänvisar till den dödsdömde pastorn Yousef Nadarkhani. I Saudiarabien är det förbjudet för kristna att samlas för att be, till och med i privata sammanhang.

I Gaza och på Västbanken, konstaterar Oren, är situationen för de kristna ungefär lika pressad som för deras trossyskon i andra delar av Mellanöstern. Hälften av de kristna i Gaza har flytt sedan Hamas tog över styret år 2007. I december uppmanade ledande Hamas-representanter till förföljelse av kristna i Gaza.

Ett av de första offren för denna uppmaning var tvåbarnspappan Rami Ayad, ägare av Gazas enda kristna bokhandel och engagerad i en baptistkyrka. Efter att han skjutits till döds, skändade man hans kropp och styckade den. Bokhandeln brändes ner och heliga skrifter skändades.

Blödande kristen befolkning

I dag försöker många av Gazas kristna få tillstånd att flytta till Västbanken. Men även här blöder den kristna befolkningen, menar Michael Oren:

”En gång utgjorde de kristna 15 procent av befolkningen [på Västbanken, red anm]; nu utgör de mindre än 2 procent. Somliga förklarar denna flykt med israelisk politik som påstås förneka de kristna ekonomiska möjligheter, hämma befolkningstillväxten och begränsa tillgängligheten till Jerusalems heliga platser. Men faktum är att de flesta kristna på Västbanken bor i städer som Nablus, Jeriko och Ramallah, som står under Palestinska myndighetens styre. Alla dessa städer har upplevt märkbar ekonomisk tillväxt och stark befolkningsökning – bland muslimer.”

Ambassadören drar paralleller till situationen efter staten Israels bildande, då 800 000 judar tvingades fly från Mellanösterns arabländer – länder som de bott i sedan århundraden tillbaka. Den utrotning av Mellanösterns kristna som pågår i dag kallar han avslutningsvis för ”en orättvisa av historisk magnitud”.

Bilden av de kristnas situation i Mellanöstern bekräftas också av World Watch List, en sammanställning av de länder där det är svårast för kristna att utöva sin religion. Med undantag för Israel och Libanon hamnar samtliga länder i det man kallar MENA-regionen (Middle East and Northern Africa) på en inte så smickrande topp-50-lista över de mest förtryckande länderna för kristna. Saudiarabien ligger på tredje plats, Iran på femte, Jemen på åttonde och Irak på nionde.

Maria K Andersson
[/private_Prenumeration på Liv och Rätt]

Om Maria K Andersson

avatar
Maria Andersson är frilansskribent, författare och fil kand i kommunikationsvetenskap.