Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Egyptens kristna förföljs av Muslimska Brödraskapet

Egyptens kristna förföljs av Muslimska Brödraskapet

Sedan revolutionen 2011 har de kristnas situation i Egypten förvärrats alltmer. (Foto: Sherif9282 via Wikimedia Commons)

Sedan revolutionen 2011 har de kristnas situation i Egypten förvärrats alltmer. (Foto: Sherif9282 via Wikimedia Commons)

Sedan Egyptens president Mursi avsattes av militär och opposition i förra veckan har trycket ökat på Egyptens kristna. Mursianhängare, och anhängare av Muslimska Brödraskapet, har redan börjat attackera kristna.

Ända sedan revolutionen i Egypten 2011, och Muslimska Brödraskapets frammarsch på de politiska scenen, har de kristnas situation i landet förvärrats. Det finns dokumentation som stödjer uppgifter om att representanter för Muslimska Brödraskapet attackerat kristna och låst in dem i moskéer, som de förvandlat till  tortyrkammare. Man har också bränt ner kyrkor och misshandlat och mördat oskyldiga kristna. Därför har också de kristna kopterna ställt sig bakom den opposition som nu tvingat bort president Mursi från makten.

Den 4 juli, efter att president Mursi störtats, attackerades den koptiska församlingen St George i byn Delgia, några kilometer från staden Minya. Fanatiska islamister plundrade först pastorns hus och brände sedan ner detta samt de närliggande kyrkobyggnaderna, enligt Jihad Watch.

– Tack och lov så dog ingen, sa den koptiske biskopen Botros Fahim Awad Hanna till Fides Agency, men oron är fortfarande stor. Islamisterna har stängt av vägarna vid infarten till byn och hotar de kristna och den lokala polisen står maktlös.

De kristna i Egypten har uttryckt sitt stöd för militären och oppositionen som störtat Mursi. Ashraf Ramelah, ordförande i en ideell stödgrupp för kopterna, säger att även om de kristna har mest att förlora i revolutionen mot Mursi och det radikala islamistiska Muslimska brödraskapet, så är det ändå värt det:

-Under Mursi har kopterna haft det värre än någon gång tidigare under de senaste 60 åren, förklarar han för National Catholic Register.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar