Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Medborgarinitiativet En av oss har lyckats nå en miljon underskrifter

Medborgarinitiativet En av oss har lyckats nå en miljon underskrifter

one_of_us_logga2Liv&Rätt har tidigare rapporterat om EU-medborgarinitativet En av oss. Denna vecka meddelade Respekt och Provita att En av oss nu lyckat samla in en miljon underskrifter i Europa.

Ruth Nordström, jurist vid Provita säger till Liv och Rätt att det är mycket glädjande att initiativet blivit en succé. ”Detta visar vilket oerhört starkt stöd som finns bland medborgare i Europa att skydda det mänskliga livet från befruktningen”

Genom denna prestation blir ”En av oss” det andra europeiska medborgarinitiativet att nå de krav som fastställts av EU-kommissionen: minst en miljon underskrifter samt ett minimum antal underskrifter från minst sju medlemsländer. Elva länder har redan uppfyllt sin kvot (Österrike, Spanien, Frankrike, Ungern, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien och Tyskland).

Totalt 1 013 182 underskrifter har nu kommit in på papper och via Internet från 28 medlemsstater. Det är över en miljon europeiska medborgare som därmed vill ge uttryck för vikten av ökat skydd för mänskliga embryon.

Ana María del Pino García Barrera, samordnare för initiativet, är inte förvånad över det stora stödet för insamlingen: ”Att nå denna viktiga milstolpe, att få en miljon EU-medborgares stöd för skyddet av mänsklig embryon i Europa, är en stor framgång. Vi uppskattar stödet från så pass många och kommer att fortsätta kampanjen för att ge ett starkt budskap till EU-kommissionen och begära att den främsta och mest grundläggande rättigheten i vårt samhälle blir att hela människan skyddas ”.

”En av oss” kommer att fortsätta att samla in namnunderskrifter för att säkerställa att så många röster som möjligt kommer till tals och har nu som nytt mål att nå 1,2 miljoner underskrifter till den 1 november. Den 22 september firas Europadagen till stöd för ”En av oss” med namninsamling i alla länder i EU. Insamlingen görs gemensamt av alla organisationer som arbetar för att försvara människolivets okränkbara värde och mänskliga embryons skyddsvärde i Europa.

 

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar