Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / En DDR-dissident till frihetens försvar

En DDR-dissident till frihetens försvar

Joachim Gauck är en av många kyrkoledare som blev centralfigurer för motståndet mot DDR-diktaturen. I går valdes han med överväldigande majoritet in som det nya Tysklands elfte förbundspresident. Carl Johan Ljungberg har läst hans bok om  demokrati och frihetslängtan.

Joachim Gauck

Joachim Gauck valdes den 18 mars in som Tysklands elfte president. Här fotad i München i november 2010, när nomineringsprocessen startat. (Foto: Michael Lucan/pixeldost)

I ett Europa som ännu var lamslaget av kriget, frågade sig många efter 1945 hur värden som frihet och tolerans kan skyddas. Särskilt i Tyskland sökte många förstå, varför landet hade gett efter för en diktator.

När välståndet steg och kriget kom på avstånd, och Västtyskland fick sin nya ekonomi i ordning, avtog intresset för friheten. Den kom nu mer att ses som individernas rätt att leva ut sina krav, sina behov i konsumtionssamhället. Krigsårens röster dog bort och vad de sagt om samvete, våld och rättsstat föreföll många yngre patetiskt och betydelselöst.

Långlivade diktaturer

När Tysklands nye president Joachim Gauck nu ger ut Freiheit. Ein Plädoyer(Kösel förlag) är det som att höra efterkrigsårens röster återuppstå. För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Carl Johan Ljungberg

avatar
Carl Johan Ljungberg är fil dr, stats- och litteraturvetare, tidigare vid Timbro och City-universitetet. Nu författare och frilans.