Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / Featured / En hjälte som inger hopp

En hjälte som inger hopp

Elise Lindqvist på Svenska Hjältars galakväll på Cirkus tillsammans med Elias Arvidsson, Årets Barnhjälte. Foto: Ruth Nordström.

Elise Lindqvist på Svenska Hjältars galakväll på Cirkus tillsammans med Elias Arvidsson, Årets Barnhjälte. Foto: Ruth Nordström.

Det gångna nyhetsåret har präglats av mörka, destruktiva nyheter om terrordåd, flyktingkriser och miljökatastrofer. Det har varit ett mörkt år på många sätt. Därför blir det extra viktigt att stanna upp och hitta ljus och hopp i mörkret. Projektet Svenska Hjältar kom till för nio år sedan för att lyfta fram människor som vågar göra något annorlunda och förmått trotsa mörkret och visa godhet och medmänsklighet. I år gick Svenska Hjältars pris Årets Livsgärning till Elise Lindqvist, ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Som en del av priset avtäcktes ett nytt porträtt på Arlanda flygplats Hall of Fame. Mellan idrottslegenderna Börje Salming och Nacka Skoglund hänger nu porträttet av Elise Lindqvist. Alla resenärer på flygplatsen får nu möta denna 79-åriga hjältinna, som strålar och lyser, av värme, energi och kraft.

För två år sedan tilldelades Elise även människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award för sina praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Sedan dess har hon träffat justitieministern för att tala om en skärpning av sexköpslagen och om en långsiktig plan för att bekämpa prostitution. Hon står bakom initiativet ”Inte till salu!” som uppmanar till utvärdering av sexköpslagen och lagstiftningen om människohandel, skärpta straff, inrättande av center med juridisk rådgivning och hälsovård för människor i prostitution och exitprogram med rehabilitering för dem som vill lämna prostitution.

Elise är en handlingens kvinna. Hon är konkret i sina hjälpinsatser. Snart väntar hennes 80-årsfest som kommer firas med en hejdundrande fest på Scandic Klara hotell i Stockholm. Elise är en verklig hjälte. Som visar att det går att vända förtvivlan, mörker och smärta till ljus, barmhärtighet och kärlek. Elise har det civilkurage som krävs för att de stora orden verkligen ska betyda något. Hon är en hjälte som inger hopp.

Ruth Nordström, jurist och ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers

Om Ruth Nordstrom

avatar
Chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers