Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / EU undersöker våld mot kvinnor

EU undersöker våld mot kvinnor

I en stor undersökning, omfattande omkring 40 000 personer, ska FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter, genomföra en undersökning av våld mot kvinnor. Nästa år räknar man med att kunna presentera resultaten av undersökningen.

40 000 europeiska kvinnor ska utfrågas om sina erfarenheter av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. (Foto: Shutterstock)

Våld mot kvinnor är ett brott mot flera av EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Det inbegriper bland annat brott mot människans värdighet (artikel 1), rätten till liv (artikel 2), rätten till integritet (artikel 3), förbud mot tortyr och omänsklig eller förnedrande bestraffning och behandling (artikel 4), rätten till frihet och säkerhet (artikel 6) och rätten till icke-diskriminering (artikel 21).

Våld mot kvinnor drabbar alla

Sedan 2010 finns en formulerad strategi hos EU-kommissionen att bekämpa könsbaserat våld. Denna strategi togs fram i vetskapen om att våld mot kvinnor är ett allvarligt problem i EU:s medlemsstater.För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar