Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Färre syrier än väntat till Sverige

Färre syrier än väntat till Sverige

Stockholm (TT)

Syrien är ett land i kris. Men det har inte lett till så många asylsökande syrier till Sverige som Migrationsverket trodde. Många flyr, men de stoppas på vägen.

Hittills i år har det kommit 15 procent fler asylsökande till Sverige jämfört med samma period förra året. Konflikten i Syrien är orsaken och det är därifrån som den största gruppen kommer. Trots detta är antalet asylsökande syrier färre än väntat.

– Det beror inte på att det blir bättre i Syrien, utan på en hårdare gränsbevakning i Grekland och Turkiet, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

De som lyckas ta sig in i Europa väljer, enligt honom, i första hand Sverige eller Tyskland. För de som inte lyckas kan flykten ta slut i något av grannländerna.

– De fastnar i läger i Turkiet eller absorberas i samhället i Jordanien, säger Ribbenvik.

Statistiken visar också att färre arbetstagare från länder utanför EU beviljades arbetstillstånd i Sverige under första halvåret i år jämfört med samma period 2012.

– Vi kan numera lättare identifiera oseriösa aktörer och vi ställer högre krav. Det leder till minskat missbruk av systemet och minskat utnyttjande av arbetstagare från tredje land, säger Nina Johansson, chef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.