Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Flera nya lagar och förordningar under sommaren

Flera nya lagar och förordningar under sommaren

Nu blir det förbjudet med kränkande fotografering. (Foto: Wikimedia Commons)

Nu blir det förbjudet med kränkande fotografering. (Foto: Wikimedia Commons)

Stockholm (TT)

Det är sommartider och, som så ofta, träder en rad nya lagar och förordningar i kraft just nu. Papperslösa får nu större rätt till vård. Samtidigt skärps straffen för en rad brott.

Från och med höstterminen får de papperslösas barn rätt att gå i skolan. En kartläggning av Skolinspektionen visar att endast 450 av uppskattningsvis 2 000-4 000 gömda barn hittills har ordnad skolgång. Papperslösa vuxna får dessutom samma rätt till subventionerad vård som asylsökande, vilket innebär vård som inte kan anstå, inklusive tandvård, mödrahälsovård och vård vid abort.

Vårdyrkesorganisationer har varnat för att lagen blir godtycklig, eftersom det kan vara svårt att bedöma vilken vård som inte kan anstå. Papperslösa barn ska däremot erbjudas samma vård som bosatta i länet.

Vårdguiden i Stockholm har redan gjort i ordning en hemsida riktad just till dem som befinner sig i landet utan tillstånd. Där har man listat vårdcentraler och andra mottagningar samt kostnader för vårdbesöken:

Den största delen av kostnaden för din vård betalas av staten. Men du får själv betala en så kallad patientavgift:

  • Ett läkarbesök på vårdcentralen/husläkarmottagningen kostar 50 kronor.

  • Ett besök för annan sjukvårdande behandling på vårdcentralen/husläkarmottagningen kostar 25 kronor.

  • Ett läkarbesök på en gynekologisk mottagning kostar 50 kronor, med eller utan remiss.

  • Ett besök hos Folktandvården eller Distriktstandvården kostar 50 kronor.

  • Ett besök hos specialistläkare kostar 50 kronor efter remiss från primärvården.Hälsoundersökningen är gratis.

  • I övrigt gäller oftast samma avgifter som för folkbokförda i Sverige.

Många organisationer välkomnar beslutet.

– Det är ett mycket glädjande besked att man utökar rätten till vård för papperslösa barn och vuxna, säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. Vi ser att vårt arbete gett resultat.

I sommar blir det även straffskärpningar för en rad brott. En omdebatterad lagändring innebär att fler situationer där offret möter övergreppet med passivitet ska kunna klassas som våldtäkt. Hittills har det oftast handlat om redlöst berusade eller sovande som inte varit i stånd att säga nej. Nu ska till exempel ett övergrepp där offret är passivt på grund av en hotfull situation också kunna omfattas.

Ett helt nytt brott blir kränkande fotografering. Att i hemlighet fota någon i sitt hem, på en toalett eller i en provhytt ska kunna ge upp till två års fängelse.

TT/Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.