Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / FN:s fredsstyrka tar över i Mali

FN:s fredsstyrka tar över i Mali

Bamako (TT-AFP)

FN:s fredsstyrka tar nu över ansvaret för säkerheten i det oroliga Mali — knappt en månad före det planerade presidentvalet.

FN-styrkan ersätter de afrikanska styrkor som har backat upp de franska trupper som gick in i Mali i januari för att stoppa islamistrebellerna och hjälpa regeringen att återta kontrollen över det stora landet.

På måndagen deltog 6 000 västafrikanska soldater i det formella övertagandet, som innebar att de bytte sina huvudbonader till ljusblå FN-baskrar och gick in i FN-styrkan med namnet Minusma.

När styrkan är fullt utbyggd i december ska den bestå av 12 640 personer, rapporterar BBC. De flesta är afrikaner, som redan finns i Mali, men Kina skickar 500 soldater, landets största bidrag till en FN-styrka hittills. Ett svensk styrka på upp till 160 militärer och poliser ska delta och väntas vara på plats i oktober. Frankrike minskar samtidigt sin närvaro från 4 000 soldater till 1 000.

Minusma väntas spela en huvudroll i presidentvalet som är planerat till den 28 juli. Landets valkommission tvivlar dock på att myndigheten kan garantera fria och rättvisa val med så kort varsel — valet utlystes i maj. Med en halv miljon människor på flykt undan strider är det till exempel svårt att få ut alla röstkort i tid.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.