Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Föräldrar inte välkomna på lussefirande på förskola

Föräldrar inte välkomna på lussefirande på förskola

Luciafirandet är en svensk tradition med gamla anor. Men Marie Nilsson, rektor på Sandviks förskola i Holmsund, vill rensa ut ”gammalt skräp” och vägrar föräldrarna tillträde till förskolans luciafirande – för barnens skull… (Foto: Fredrik Magnusson via Wikimedia Commons)

December närmar sig och snart  är det dags för luciafirande på daghemmen runt om i landet. En populär svensk tradition som brukar ses som ett trivsamt och småmysigt avbrott i decembermörkret, både för barnen och deras föräldrar. Men på Sandviks förskola i Holmsund är föräldrar inte längre välkomna att fira lucia med sina barn. Sandviks förskola vill ”ta bort gammalt skräp”.

– Vi började fundera över gamla traditioner och hur mycket vi gör av gammal vana och om vi kan tänka i nya banor istället. Och vi har funderat hela året på vad vi ska fortsätta med och vad det finns för gammalt skräp som vi kan ta bort, säger Marie Nilsson, rektor på Sandviks förskola till SVT:s reporter.

Om  lucialinnen, ljus och glitter tillhör ”skräpet” framgår inte, men uppenbart är att föräldrar tydligen gör det. Men Marie Nilsson månar förstås bara om barnens bästa.

-Barn har blivit ledsna och barn har blivit stressade när man har haft det traditionellt gamla firandet, och det vill vi ha slut på, säger hon.

Själv har jag varit med på otaliga luciafiranden på daghem, på  skolor och fritis genom åren – som barn, förälder och lärare – och märkligt nog har jag aldrig sett ett barn som blivit ledset över luciafirandet.  Jag har faktiskt inte ens hört talas om det tidigare. Tvärtom brukar den 13 december vara en av årets verkliga höjdpunkter för de barn jag känt genom åren; en mysstund som de får dela  både med dagisfröknar och föräldrar och som ger julstämning, trevnad och tradition.

Och kanske, tänker jag, är det just det som är problemet.  Barn ska helt enkelt inte få för många traditioner. Trevnad och julstämning är helt enkelt inte trendigt längre. Ut med det gamla – oavsett hur populärt och kärt det är för de allra flesta – och in med det nya. Och så skyller vi på barnens bästa. Förstås. Det finns ingenting som är så gångbart när man vill införa sådant som ingen vill ha.

Men någon form av firande ska det bli, lovar Marie Nilsson:

-Vi ska fortsätta fira lucia med sång, utklädning och bak, men det kanske inte blir en uppvisning, säger hon till SVT:s reporter.

Man kan endast anta vad  för sorts utklädning det kommer att röra sig om. Men en kvalificerad  gissning är att allt är tillåtet – utom vita lucialinnen, glitter och stjärngossestrutar. Och nästa år kanske Marie Nilsson är djärv och trendig nog att helt enkelt döpa om lussefirandet till något som är mer anpassat för en ny traditionslös tid.

Lycka till med den saken, säger jag. Och till alla föräldrar som har barn på Sandviks förskola: Bojkotta förskolans intrång på er samvaro med era barn. Fira er egen Lucia istället, så som Lucia ska firas! Det är tradition – och traditioner är av godo för både samhälle och individ!

Bitte Assarmo

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.