Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Försörjningskravet satt på undantag

Försörjningskravet satt på undantag

Undantagen i anhöriginvandringens försörjningskrav är så omfattande att en försvinnande del av ärendena berörs. Därmed uteblir också försörjningskravets positiva incitament för jobb och integration, skriver moderaterna Gunnar Axén och Mikael Cederbratt i en debattartikel i Dagens Nyheter:

Statistik från Migrationsverket visar att undantagen är så omfattande att försörjningskravet berör endast en försvinnande del av anhöriginvandringen. Under 2011 och 2012 omfattades mindre än en procent av anknytningsärendena och hittills i år har andelen sjunkit ytterligare. Enligt Migrationsverket har försörjningskravet tillämpats i 53 ärenden hittills i år – att jämföra med drygt 15 000 uppehållstillstånd beviljade av anhörigskäl.

När en så liten del anhöriginvandringen omfattas av försörjningskravet kan dess positiva incitament för jobb och integration aldrig ge effekt. Vi drar därför slutsatsen att försörjningskravet borde omfatta fler anknytningspersoner än i dag och att undantagen därmed är för omfattande i sin nuvarande utformning.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar