Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2012 / Gazakonflikten ett demokratitest

Gazakonflikten ett demokratitest

Konflikten i Gaza är ett demokratitest, menar författaren (Foto: Wikimedia Commons)

Än en gång genljuder ekon av konflikten mellan Israel och Hamas i min hemstad Malmös gator. Två antiisraeliska demonstrationer har redan ägt rum och en manifestation för fred i Mellanöstern och Israels rätt till självförsvar är planerad att äga rum den 2 december.

Man kan bara hoppas att den rådande vapenvilan lägger sordin på de mest våldsamma yttringarna mot judar och andra som uttrycker sin solidaritet för alla offer i konfliken – även de israeliska. De som ämnar delta i den pro-israeliska manifestationen nästa söndag kan nämligen förvänta sig en aggressiv motdemonstration.

Den 25 januari 2009 ramponerade aggressiva motdemonstranter en fredlig manifestation under parollerna ”Israels rätt till självförsvar” och ”Medlidande med alla offer” på Stortorget i Malmö. När motdemonstranterna kastade ägg, flaskor, stenar och fyrade av raketer mot manifestationsdeltagarna var polisen tvungen att avbryta den fredliga samlingen och evakuera alla deltagare.  Därefter följde en period av såväl fysiska som verbala attacker mot judar – för att inte tala om den vandalisering som redan innan skett av judiska församlingens begravningskapell.

Att döma av inlägg på Facebook så kommer motdemonstrationen att vara kraftigt den 2 december och man diskuterar olika sätt att störa manifestationen. Uppenbarligen stör det en del att det finns människor i Malmö som vill uttala sitt stöd för alla offer i en konflikt och för Israels rätt att försvara sig när det blir angripet av tusentals missiler från Gaza.  Qassam och Grad-raketer och iranska Fajr-5-robotar fyras av från bostadshus, skolor och sjukhus. Fajr-5 når ända till miljonstaden Tel Aviv.

I bland annat Malmö och Stockholm har det hållits små manifestationer till stöd för Syriens folk i det inbördeskrig som pågått i snart två år.  Ett inbördeskrig där tiotusentalet människor, framför allt civila kvinnor och barn, dödats urskillningslöst av sina landsmän.  Syrien-manifestationerna har bara genererat en bråkdel så mycket aktivitet i sociala medier, antalet deltagare och grad av medial uppmärksamhet som de antiisraeliska demonstrationerna fått.

När muslimer dödar varandra, så sker det ”inom den muslimska/arabiska familjen” och verkar inte skapa inte samma upprörda känslor på gator och torg och i medier. När Israel försvarar sig mot Hamas och islamiska jihads raketterror mot israeliska medborgare i södra Israel, då ropas det ”folkmord” och liknelser med nazism är legio.

Det finns dock positiva tecken i Malmö på att det går att undvika att konflikten i Gaza ska leda till övertramp . Muslimska representanter i det Dialogforum för olika religiösa och etniska grupper som finns i Malmö har tydligt kommunicerat att man inte accepterar att man pekar ut judar och jämställer israel med nazism.  Nu återstår att se om vi i Malmö klarar demokratitestet.

Fredrik Sieradzki

Om Fredrik Sieradzki

avatar
Fredrik Sieradzki är ekonom och är sedan tio år verksam som PR-konsult. Han har en bakgrund sin journalist bland annat på tidningen Resumé och Finanstidningen och Dagens IT.  När han inte spelar Wordfeud med sin fru och två tonårsbarn, är han aktiv som talesperson i judiska församlingen i Malmö och varm värnare av jiddischspråket.