Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Gift i mat och gift i kläder – vart är vi på väg?

Gift i mat och gift i kläder – vart är vi på väg?

Denna vecka avslöjar Liv&Rätt att över en tredjedel av de hudnära plagg som säljs i Sverige innehåller giftiga ämnen. Scarves, underkläder, t-shirts och badkläder – många avsedda för barn – innehåller ämnen som är farliga för både oss själva och vår miljö.

Sorgligt nog blir man inte ens chockerad när man läser om det. Man blir luttrad av alla rapporter om fiffel och båg bland producenterna – minns bara matskandalen, och Livsmedelsverkets tandlösa kontroller baserade på producenternas ”goda vilja”… Hur vet vi överhuvudtaget att någonting alls har ändrats inom livsmedelsbranschen?

Samma sak med Kemikalieinspektionen. Visst kan konsumenten få reda på vilka butiker och plagg som ingår i analysen, men det är sannerligen inte helt lätt. För det första krävs att man som konsument misstänker att något är fel med plagget man köpt, och hur ofta tänker man på det? Men om nu misstanken ändå väcks gäller det att söka sig fram genom en mängd olika hemsidor och länkar innan man hittar rätt och inte ens då är det säkert att man får svar på sina frågor.

Liv&Rätt har talat med en inspektör på Kemikalieinspektionen och begärt ut rapporten från den senaste analysen. Som förvisso listar de företag som varit med i projektet – men som inte avslöjar något alls om vilka plagg som innehåller de farliga ämnena eller vilka företag som saluför dem.

Är detta verkligen värdigt en demokrati? Jag tycker inte det. Kemikalieinspektionen borde naturligtvis värna människan, medborgaren, i första hand – inte företagens intressen. Ändå är det hela tiden med företagens bästa för ögonen som analyserna görs. Konsumenterna informeras överhuvudtaget inte om de företag och produkter som innehåller giftiga ämnen – inte ens då det föreligger allvarliga hälsorisker. Även då är det företagen som informeras medan konsumenterna lämnas ovetande.

Det är en ren skam för ett land som ständigt slår sig för bröstet med allt vackert tal om demokrati. Gift i mat, gift i kläder… Vart är vi egentligen på väg? Om detta skriver jag nu på Brännpunkt.

I veckans nummer skriver vi också om Almedalen förstås. Liv&Rätt är naturligtvis på plats, och med flera spännande seminarier på bästa tänkbara tid på Donners plats. Och vi ser fram emot att få sätta fokus på det som utgör vår tidnings fundament; demokratin och de mänskliga rättigheterna. Med så aktuella och brännbara ämnen som trafficking, föräldrars rätt att välja utbildning och undervisning för barnen samt samvetsfrihet i vården garanterar vi spännande och angelägna diskussioner. Du som befinner dig i Almedalen nästa vecka – missa inte det!

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.