Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2014 / Gynekologen vill ha rättigheten att inte behöva delta vid aborter – Initiativ till namninsamling

Gynekologen vill ha rättigheten att inte behöva delta vid aborter – Initiativ till namninsamling

Konflikten mellan att avsluta en graviditet och skyddandet av liv är psykiskt mycket påfrestande för många anställda

Konflikten mellan att avsluta en graviditet och skyddandet av liv är psykiskt mycket påfrestande för många anställda (Foto: Mark Evans via CC BY 2.0)

Den ursprungliga artikeln hos Helsingin Sanomat finns här

Medborgarinitiativet grundat av Gynekologen Sari Tanus har nu mer än 18000 namn. Om man lyckas nå 50000 namn, måste riksdagen ta upp det för till behandling.

Nu kräver man att sjukvårdspersonal får rättigheten att vägra att utföra aborter på grund av samvetsskäl. Ärendet drivs av ett medborgarinitiativ, som har samlat in mer än 18000 namn.

Om man får ihop 50 000 namn, måste riksdagen ta upp det för behandling. Den senaste abort relaterade propositionen för ett par år sedan fick inte mycket stöd utanför kristdemokraterna.

Grundaren av medborgarinitiativet gynekolog Sari Tanus säger att den nuvarande situationen är psykiskt tungt för många anställda.
Detta är ett stort missnöje och en tydlig diskriminering på arbetsplatsen, säger Tanus.

Finland bör nu slutligen också följa efter övriga Europa, kräver Tanus. Förutom Finland i Europa finns det fyra andra länder, där rätten till vägran inte lagfästs eller registrerats till andra bestämmelser – Sverige, Island, Bulgarien och Tjeckien.

Europarådet uppmanade fyra år sedan, att alla medlemsstater bör säkerställa samvetsfrihet till vårdpersonal att få vägra utförandet av aborter.

I Finska sjukhus har man inte mött konflikter på grund av personer som vägrar. Åtminstone på en del arbetsplatser har man lyckats ordna det så, att ingen varit tvungen att ge upp sin övertygelse.

Men mycket är sådant att till exempel en barnmorskas vikariat inte förlängts. En del har omskolat sig och andra har inte ens velat gå in i den branschen, även om de velat, berättar Tanus.

”Aborter utgör dock bara en liten del av dessa yrkens breda arbetsbeskrivning.”

En del av läkarna har varit av den åsikten att det inte är rättvist att lämna arbetet till andra.

”Jag betonar det, att man inte skulle ha rätt till vägran, om kvinnans liv är i fara. Konflikten mellan att avsluta en graviditet och skyddandet av liv är psykiskt mycket påfrestande för många anställda,” påminner Tanus.

I initiativet påminner man om att religions- och samvetsfrihet baserat på övertygelse är en central mänsklig rättighet i ett civiliserat land.
Källor:
http://www.hs.fi/kotimaa/a1305866904259


Melissa Asplund
Redaktionen, Liv och Rätt

Foto: Mark Evans via CC BY 2.0

Om Melissa Asplund

avatar