Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / Featured / Har det blivit legitimt att hata judar i Sverige?

Har det blivit legitimt att hata judar i Sverige?

Mer behöver göras från politiskt håll för att stävja den växande antisemitismen i Sverige skriver Ruth Nordström. Foto: Liv&Rätt:s bildbank

Jag besökte nyligen Malmö och hade ett möte i närheten av den judiska synagogan. En skylt förklarar att området är tv-övervakat och synagogan är omgärdad av ett högt, grönt och spetsigt järngaller. Den judiska församlingen har tvingats heltidsanställa en person för att jobba med säkerheten. I lördags och torsdags kväll kom ytterligare två exempel på varför säkerhetsåtgärder kring svenska synagogor tragiskt nog är ytterst nödvändiga.

Under lördagskvällen kastade ett okänt antal personer molotovcocktails mot synagogan i Göteborg, där ett 20-tal ungdomar befann sig på fest. Enligt Göteborgs-Posten har tre personer anhållits för attacken, som rubriceras som försök till mordbrand.

På torsdagskvällen samlades omkring två hundra personer på Möllevångstorget i Malmö för att protestera mot Donald Trumps löfte att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och erkänna staden som Israels huvudstad. Enligt Sveriges Radio ropade demonstranterna: ”Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi skall skjuta judarna.” På en film från demonstrationen ses en stor grupp män stå med palestinska flaggor och skandera på arabiska: ”Oh judar. Mohammeds armé ska återvända. Beväpna mig, gör mig tjänsten”. ”Slå till med kniven, slå, till, slå, var inte rädda”.

Den Judiska församlingen i Malmö har polisanmält hatet och hoten och även polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp och ärendet kommer att utredas av Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterade händelsen via mikrobloggen Twitter under lördagen och skrev: ”Fullständigt oacceptabelt. Hot, hat och antisemitism har ingen plats i vårt samhälle.” Reaktionerna lät inte vänta på sig. ”Konstigt att Margot Wallström tycker det, hon ger ju pengar till dem som vill utrota alla judar”, skrev bland annat en person i replik på Twitter.

Och visst kan man tycka det finns väldigt dubbla signaler från utrikesministern och regeringen i frågan. Margot Wallström kanske bör fundera på vilka signaler hon skickade ut till omvärlden när Sveriges regering erkände staten Palestina, vars ledarskap uppmuntrar till utplåning av judarna och staten Israel? Eller när Sverige som enda EU-land röstar igenom en resolution som innebar att Israel skall fråntas rätten till sin huvudstad och arkeologiska utgrävningar?

Wallström kanske även bör fundera lite över hur mycket av svenska biståndspengar som gått till palestinska terrordåd på sistone? Enligt Jerusalem Center for Public Affairs rapport har den palestinska myndigheten i sin budget för 2017 avsatt 344 miljoner dollar till löner till palestinska terrorister och deras anhöriga.

Det är tragiskt och skamligt att judar utsätts för hat och hot i vårt land. Så sent som i augusti kallade en imam vid en av de mest välbesökta moskéerna i Helsingborg judar för ”apornas och svinens avkommor”. Det är skandalöst att inget mer görs från politiskt håll för att stävja den växande antisemitismen i Sverige. Har det blivit legitimt att hata judar i vårt land? Om utrikesministern och den svenska regeringen menar allvar med att tycka att det är ”fullständigt oacceptabelt” med hot, hat och antisemitism krävs det mer än ett twitterlinlägg. Det krävs krafttag och handling.

 

Ruth Nordström, chefsjurist, Människorättsjuristerna/Scandinavian Human Rights Lawyers

 

Artikeln är tidigare publicerad i Världen idag.

Om Ruth Nordstrom

avatar
Chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers