Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Hatschlager mot Israel är falsk propaganda och kan vara olaglig

Hatschlager mot Israel är falsk propaganda och kan vara olaglig

Israel var inte välkomna under schlagerfestivalen. (Foto: Deijj via Wikimedia Commons)

Israel var inte välkomna under schlagerfestivalen. (Foto: Deijj via Wikimedia Commons)

I lördags avgjordes Eurovisionsschlagern i Malmö. Men evenemanget handlade inte bara om musik. På agendan fanns också, i alla fall från vänsterpolitiker, uppmärksammade demonstrationer mot ett av de deltagande länderna, Israel. Vänsteraktivisten Tove Karnerud tog också initiativet till en Facebooksida där man samlar ett antal Eurovisionsvinnande låtar med ny text – hatschlager mot Israel. Inte oproblematiskt, menar kritikerna, och på Newsmill skriver Tobias Petersson, Informations- och pressansvarig på Svensk-Judisk Dialog (SJD):

”Begreppet apartheid återkommer i texterna gruppen lagt ut på Facebook tillsammans med ett videoklipp där de övar. Detta sändes också på SVT. Anklagelsen om apartheid är en av de största lögnerna om Israel. Men har man en stabil grund av antisemitism hos lyssnarna samt en stor dos okunskap om Israel är det en text som mer än går hem hos en selektiv grupp av lyssnare. Detta förutsätter att man mer eller mindre medvetet anspelar på antisemitiska bilder istället för att vilja bekämpa antisemitism.Det hela är avskyvärt men framförandet kan också vara olagligt. Jag har bland annat haft en dialog om användandet av Fångad av en stormvind med låtskrivaren Stephan Berg, som inte godkänt någon ändring i texten. Textändringen kan alltså milt sagt ses som intrång i upphovsrätten. Hur många fler intrång i upphovsrätten kan Vänsterpartiets ordförande i Malmö och övriga inblandade ha gjort sig skyldiga till under Eurovisionveckan genom att framföra den manipulerade texten?”

Hela debattartikeln finns att läsa här.

Redaktionen

 

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.