Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2012 / Tema dödshjälp: “Liberala tankesätt styr dödshjälpsdebatten”

Tema dödshjälp: “Liberala tankesätt styr dödshjälpsdebatten”

Sture Gustafson, tidigare sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd och medförfattare till flera böcker på ämnen som abort, fosterdiagnostik och dödshjälp, har länge varit en stark röst i den offentliga debatten. För en tid sedan skrev Liv&Rätt om hans engagemang mot fosterdiagnostik och selektiva aborter. Nu är i stället dödshjälp i fokus.

Det är vanligt att depressioner föregår en önskan om dödshjälp. Men enligt Sture Gustafson är livshjälp att föredra framför dödshjälp. (Foto: Shutterstock).

Sture Gustafson var en av de första att engagera sig i frågan om fosterdiagnostik och selektiv abort i Sverige. Han har suttit som sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd och har varit med och skrivit flera böcker på ämnet.

Sture Gustafson är också engagerad i debatten mot aktiv dödshjälp och förra året gav han, tillsammans med bland andra Barbro Carlsson, ut en debattbok om dödshjälp, Det icke förhandlingsbara på Veritas förlag.

Vilseledande benämning

Aktiv dödshjälp brukar benämnas eutanasi, men det är en vilseledande benämning, menar Sture Gustafson.För att läsa hela artikeln behöver du vara prenumerant på Liv&Rätt.
Starta din prenumeration nu direkt så att du inte missar någon av alla de kvalitetsartiklar som finns på www.livochratt.se
En helårprenumeration kostar endast 399kr!

Betala med Paypal

Betala med faktura

Till prenumerationsformulär

Om du redan är prenumerant behöver du bara logga för att läsa hela artikeln.

Användarnamn
Lösenord

» Glömt ditt lösenord?

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.