Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Irans val förutsägbar nagelbitare

Irans val förutsägbar nagelbitare

Stockholm (TT)

I Iran rycker valet allt närmare och för mullastyret är det en balansakt. Trots en stenhård sållning från väktarrådet är utgången osäker, men högste ledaren vill knappast se en upprepning av valet 2009, eller det presidentskap som följde.

När Irans sittande president Mahmoud Ahmadinejad utropades till segrare efter det senaste valet i Islamiska republiken, 2009, gav sig miljoner ut på gatorna i protest. Ahmadinejad har dessutom visat sig vara bångstyrig och de åtta kandidater som den här gången passerat väktarrådets nålsöga har synats extra noga i sömmarna. Allt pekar på att högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei, den här gången vill ha en lojal konservativ segrare utan något folkligt stök.

– Vad som gör det mer förutsägbart är att Khamenei har fått stå ut med fyra år av väldigt tumultartat presidentskap, säger Dina Esfandiary, Iranexpert vid tankesmedjan IISS.

– Jag tror inte att han tänker riskera en ny Ahmadinejad.

Oklar utgång

Men att väktarrådet hållit urvalet i strama tyglar innebär varken att kandidaterna är stöpta i samma form eller att utgången av valet, där första omgången hålls på fredag, är given. Många pekar ut Saeed Jalili, chefsförhandlare vid samtalen om Irans omtvistade kärnprogram, som favorit. Men det finns andra kandidater, som mer reforminriktade Hassan Rohani.

– Många brukar glömma det, säger Milad Jokar, politisk analytiker med fokus på Iran.

– Iran har politik. Det är inte bara en man som styr allt, utan det finns olika drag och olika spelare.

Debattdebut

Årets val har också bjudit på tre tv-sända debatter där kandidater rykt ihop och landets politik har ifrågasatts. Detta trots att utrymmet för debatt är rekordsnävt, och att regimen hoppats slippa oväntade inslag.

– Det intressanta är att debatten, och valen, under de senaste åren nästan alltid lett till överraskningar och varit rätt problematiska för de element av regimen som vill kontrollera dem, säger Trita Parsi, Iranexpert som leder Iransk-amerikanska rådet i Washington.

Hård nöt

Att säga vilka valfrågor som är viktigast är inte helt enkelt, folket har olika prioriteringar och pålitliga opinionsundersökningar är en bristvara. Men ekonomin, sargad av utländska sanktioner, är central och Ahmadinejads ekonomiska politik har kritiserats. Trots detta har ekonomin inte fått så stort utrymme i debatterna, kanske för att det är en hård nöt att knäcka, säger Dina Esfandiary från IISS.

– Troligtvis beror det på att de (kandidaterna) inte riktigt räknat ut vad de vill göra.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar