Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Islamister attackerade internatskola – minst 42 döda

Islamister attackerade internatskola – minst 42 döda

Maiduguri (TT-Reuters)

Eleverna och en lärare flydde för sina liv — men de sköts ihjäl av vad som misstänks vara den militanta islamistgerillan Boko Haram. Attacken, som ägde rum på en internatskola i Nigeria, tog minst 42 liv.

Dådet ägde rum under natten mot lördagen, utanför staden Potiskum som ligger i nordöst. Gärningsmännen tände eld på byggnaden och sköt elever som försökte fly, uppger en poliskälla. 42 personer dödades, de flesta elever.

– Vissa hade skottskador och många hade brännskador, säger Haliru Aliyu på Potiskums sjukhus som bekräftar att man tagit emot 42 döda efter attacken.

Skolan som angreps ligger i Mamudo strax utanför Potiskum, som är det ekonomiska navet i delstaten Yobe. Den islamistiska gerillan Boko Haram pekas ut som ansvarig.

Överlevande har enligt Haliru Aliyu berättat att angriparna samlade ihop sina offer och kastade sprängladdningar på dem, samtidigt som offren besköts. Många av barnen brändes levande.

Tidigare på dagen kom rapporter om att beväpnade män i fredags angrep en gård i Guma i Benue i centrala Nigeria och stack flera hus i brand. Enligt lokala medier dog minst 20 människor i den attacken. Angriparna misstänks ha tillhört folkgruppen fulani och de döda uppges ha varit kristna, skriver AFP.

– Vi har skickat dit säkerhetspersonal för att återställa normalitet i området, säger Daniel Ezeala, talesman för delstatspolisen.

Massakern är den tredje islamistiska attacken mot skolor sedan den nigerianska regeringen startade sin offensiv för att krossa islamistgerillan Boko Haram. Boko Harams talesmän uppger att de anser västerländsk utbildning vara en ”hädelse”. Man ger sig främst på de kristna i landet och på hemsidan Persecution listas attacker mot kristna som ägt rum i Nigeria under de senaste åren.

Sedan 2010 hålls Boko Haram ansvariga för 1400 människoliv, enligt BBC, varav majoriteten varit kristna. Man har också attackerat liberala muslimer, politiker och alla som sätter sig emot sharialagar.

TT/Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar