Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / ”Kina hotar regional fred”

”Kina hotar regional fred”

Bandar Seri Begawan (TT-AFP)

Kinas upptrappade militära närvaro i Sydkinesiska havet är ett hot mot den regionala freden, dundrar Filippinernas utrikesminister Albert Del Rosario. Del Rosario gjorde uttalandet via ett pressmeddelande som offentliggjordes vid en säkerhetskonferens i Brunei, som utrikesministrarna från samarbetsorganisationen Aseans länder och Kina deltog i.

På lördagen skrev statliga kinesiska medier att ett ”motangrepp” mot Filippinerna är oundvikligt om landet fortsätter med sina provokationer i Sydkinesiska havet.

Sydkinesiska havet tros innehålla stora oljereserver och är också en viktig farled. Både Kina och Filippinerna har territoriella anspråk i området.

Parallellt har en bitter dispyt pågått mellan Kina och Japan om en ögrupp i Östkinesiska havet. Öarna — i Japan kallade Senkaku och i Kina Diaoyu — kontrolleras av Japan, men även Kina gör anspråk på dem.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.