Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Lagen om hets mot folkgrupp skyddar inte längre judar

Lagen om hets mot folkgrupp skyddar inte längre judar

Jag skulle önska att regeringen uppdrog till någon betrodd jurist att utreda vad som egentligen ska betraktas som hets mot folkgrupp mot judar. Det verkar som om ribban ligger mycket högt, om det nu över huvud taget finns en ribba.

När medlemmar från Judiska församlingen i Malmö – främst barn i 7 – 13-årsåldern besökte sin kursgård i Höllviken i oktober 2010 trakasserades de av ett tjugotal ungdomar. De skanderade ”heil Hitler”, ”jude­svin”, ”judejävlar förstör Höllviken” och ”Ni ska gasas!”

Samtidigt kastade ungdomarna, som uppges vara i 13–14-årsåldern, ägg mot fönster och väggar. De trettio unga besökarna skrämdes av skriken och tumultet utan­för. Polisen upprättade en anmälan om hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Sexton skolelever identifierades senare som deltagare i attacken. Ärendet överlämnas till socialtjänsten eftersom ungdomarna inte fyllt femton år. När Ljungenskolans rektor Ulrika Burman hörde föräldrar tala om ”pojkstreck” – att det lika gärna kunnat vara ett handbollsläger som attackerades – tänker hon: nä.
– Det är inget pojkstreck när man ropar ”ni ska gasas” och omringar judar två kvällar i rad.

Man får tacka för den kommentaren från rektorn i alla fall.

Attentatet och skadegörelsen mot judiska församlingen i Malmö i september 2012, var enligt åklagaren Hans Harding, ”sannolikt pojkstreck” och har nyligen lagt ner ärendet.

Jag undrar om valet av just Judiska Församlingen också var ett pojkstreck? Eller bara slumpmässigt? Under alla omständigheter tyder åklagarens ordval på synnerligen dåligt omdöme.

Ett fem långa antisemitiska mejl från i november 2012 till mig personligen (med cc till hela riksdagen, medlemmar i regeringen och utvalda mellanösterndebattörer, sammanlagt ca 500 personer) varav tre med rubriken (eller variationer på detta tema):

”Jag skulle ha lett pogromer om jag vore yngre, på grund av Talmud” : Jag polisanmälde. Namn, epostadress och telefonnummer till förövaren bifogades polisanmälan. Åklagaren lade omedelbart ner anmälan med motiveringen att mejlen ”kan inte antas vara brottsligt eller antas omfattas av brottsligt uppsåt”, trots påståenden om judendomen, judar och förringande av Förintelsen, som inte kan tolkas som annat än grovt antisemitiska.

I januari 2006 lade dåvarande Justitiekanslern (JK) Göran Lambertz ner sin förundersökning mot moskén vid Medborgarplatsen. Där hade det sålts kassetter med ett mycket grovt antisemitiskt innehåll. Efter Dagens Ekos rapportering om innehållet i kassetterna 26-27 november 2005 polisanmäldes Stockholmsmoskén för hets mot folkgrupp.

I beslutet att lägga ner förundersökningen skriver Lambertz att ”den aktuella föreläsningen innehåller uttalanden som är starkt förnedrande för judarna, bl.a. kallas de genomgående för bröder till apor och grisar”. Vidare uttalas det en förbannelse över judarna och lyssnarna uppmanas till Jihad (heligt krig) mot judarna där självmordsbombare omnämns som ett effektivt vapen och hyllas som martyrer.  JK ställer sig frågan om uttalandena ”skall bedömas annorlunda, och anses tillåtna, därför att de används av den ena sidan i en pågående djupgående konflikt där stridsrop och smädelser ingår som alldagliga inslag i den retorik som omger konflikten”.

JK anser att Mellanösternkonflikten innebär ”att de nyssnämnda uttalandena trots sitt innehåll inte är att bedöma som hets mot folkgrupp enligt svensk lag.” JKs slutsats blev alltså att förundersökningen skulle läggas ner eftersom judehetsen kunde härledas till Mellanösternkonflikten. Då betyder alltså att det inte var hets mot folkgrupp i lagens mening, trots smädelser och uppmaningar om att ”döda judarna”.  Logiken känns igen från tiden för debatten om närradiostationen Radio Islam på 1980-talet. Mellanösternkonflikten erbjuder ett alibi för trakasserier och lögner som var direkt inspirerade av Hitler och nazistisk rasideologi. Med JKs nya tolkning av tryck- och yttrandefrihetslagen är det fritt fram för judehat i offentligheten, så länge man någonstans nämner ordet ”Palestina”.

Sålunda: Hets på kassetter som såldes i stora moskén i Stockholm med dödshot och hat mot judar, är inte brott, utan bara ”stridsrop i en konflikt”, enligt JK.  Noterade aldrig JK att denna typ av dödshets bara kom från det ena hållet?

Adrian Kaba är socialdemokratisk politiker i Malmö och sitter i stadens kommunstyrelse. I juli 2012 påstod han i tidskriften Tro & Politik att det finns ”en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”.  Senare tog Tro och Politik bort artikeln.

På sin offentliga Facebooksida gav Kaba terrororganisationen och Gazas härskare, Hamas sitt stöd trots att det enligt honom är ”mycket möjligt” att organisationen avser att förinta judarna.

I artikel 7 av Hamas program står att muslimerna ska nedkämpa och döda judarna.

Artikel 11 slår fast att allt land som ”erövrats av islam genom våld” enligt sharia tillhör ”alla generationer av muslimer intill den yttersta dagen”.

Programmet innehåller även ett anpassat referat av det ökända falsifikatet Sions Vises protokoll. I artikel 22 anklagas en judisk världskonspiration för allt från medie- och finanskontroll till de båda världskrigen.

Socialdemokraten Kaba får frågan om huruvida han tycker att det är obehagligt att svara på om Hamas avser att förinta ett helt folk: ”Det är inte obehagligt att svara på frågan, och jag svarade att det mycket möjligt är så”, skriver Kaba, som ändå menar att Israel ensamt är ansvarigt för konflikten.

Så vitt jag har hört har varken Ilmar Reepalu, ordförande för kommunstyrelsen i Malmö eller partiledaren för Sveriges största parti, Stefan Löfven tagit avstånd från sin partikamrat. Det är minst sagt besynnerligt!

På 1990-talet kunde deltagare i nazistmöten som använde sig av Hitlerhälsning fällas för hets mot folkgrupp. Det skulle inte, enligt forskare inom området högerextremism, ske idag.

Jag skulle önska att regeringen uppdrog till någon betrodd jurist att utreda vad som egentligen ska betraktas som hets mot folkgrupp mot judar. Det verkar som om ribban ligger mycket högt, om det nu över huvud taget finns en ribba.

Lisa Abramowicz

Artikeln är tidigare publicerad på Newsmill den 18 mars

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.