Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2018 / Låt oss mötas – alla vi som har åsikter om abort

Låt oss mötas – alla vi som har åsikter om abort

Frågor som rör en människas liv och död är oerhört viktiga att samtala om – både för ett samhälle och för individerna däri. Vad händer när frågor som bubblar i våra hjärtan tystas ner och kvävs? Foto: Människovärdes bildbank

Hon var på en fest en kväll, träffade en kille som i hennes berusade tillstånd kändes spännande, och vaknade morgonen därpå i en okänd säng. Smög upp, tog sig hem, ångrade och undrade. Några veckor senare bekräftades vad den uteblivna menstruationen hade vittnat om, och frågorna blev ett berg hon inte kunde bestiga. Ska livet förändras nu, så plötsligt, så oåterkalleligt? Ska skolan pausas, kommer hon ens kunna ta studenten? Ska hon berätta för föräldrarna, vem ska hon rådfråga, minns hon vem han var?

Idag höjs allt fler röster om att abortlagstiftningen behöver ses över. Barn aborteras i en ålder då de kunde ha räddats, sånär som på någon dag, och definitionen av mänskligt liv har aldrig varit viktigare. ”Det är kvinnans kropp”, säger man i debatten, men i de små kuvöserna på sjukhusets neonatalavdelning ligger inga kroppsdelar. Där ligger barn. När blev de sina egna skyddsvärda individer, så som du och jag är egna? Gränslandet är svårt, och man vill gärna ducka från dessa samtal. De är så svåra, så snåriga, så oerhört känsliga.

Alla beslut som rör människovärdet är svåra, och det sista man vill är att få sitt beslut recenserat av någon som helt saknar insyn i hjärta och tankar och känslor. Gamla våndor väcks till liv, och det gör ont. Samtidigt är dessa frågor som rör en människas liv och död och autonomi så oerhört viktiga att samtala om – både för ett samhälle och för individerna däri. Vad händer när frågor som bubblar i våra hjärtan tystas ner och kvävs?

Tonårsflickan som smög hem från den okända sängen visar på frågans komplexitet från ena sidans perspektiv. Abortmotståndare måste våga sätta sig in i hennes situation och upplåta hela sina hjärtan till att förstå henne. Har man verkligen gjort det, på riktigt, när man proklamerar att frågan är självklar? På samma sätt behöver de med motsatta plakat våga öppna upp för möjligheten att de, i sin ambition att försvara kvinnans rättigheter, kanske har förbisett viktiga perspektiv. Det finns ett litet människohjärta som bultar där i magen, men konsekvenserna av att ge det hjärtat rättigheter är skyhöga. Ja, det skulle påverka hela samhället, kanske hela vårt sätt att leva, men på vilka grunder kan vi förvägra ett litet hjärta rätten att fortsätta slå?

Det är en infekterad fråga, men är det inte dags att vi möts? Tänk om vi kunde göra det, bara kliva ut på stridsfältet med händerna i luften och alla vapen släppta till marken. Tänk om vi kunde stå där inför tusen och tusen krigare, ta varandras hand, förstå att vår motpart bara har fina ambitioner med sin åsikt. Ingen av dem är ett monster. Ingen av dem är känslokall; tvärtom är var och en som engagerar sig i frågan full av känslor för andra människor. Motståndare liksom förespråkare vill väl, och jag är övertygad om att vi kan ses där ute på fältet. Handen är utsträckt. Låt oss prata.

Jag börjar gärna samtalet med att förklara vad abort handlar om för mig. Det handlar om en flicka som om bara några år står där på sin första skoldag, nervös men stolt, och lyssnar på namnen som ropas upp. Hennes hjärta bultar snabbt och fingrarna darrar lite grand, och precis det hjärtat bultar nu innanför fosterhinnan. Precis de fingrarna känner sig fram där inne. Abort handlar om den lilla skolflickans liv, och så länge jag har följt den här frågan har ingen kunnat tala om för mig hur hennes liv kan vara så betydelsefullt om inte hennes unga liv var det. Hur kan vi så djupt älska den ena men inte bry oss om den andra, när de så uppenbart är samma individ?

Vi har två ögon. Låt oss med det ena se tonårsflickans svåra situation, med det andra se barnet som kommer se sin första skoldag om livet inte rycks ur hennes hand.

 

Jens Charlieson, frilansande krönikör

Om Jens Charlieson

avatar
Skribent och författare. Ambassadör för Människovärde.