Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Liv&Rätt i Almedalen 2013: Vill vi ha ett Sverige utan samvetsfrihet?

Liv&Rätt i Almedalen 2013: Vill vi ha ett Sverige utan samvetsfrihet?

Samvetsfrihet på tapeten i Liv&Rätts regi i Almedalen. (Foto: Liv&Rätt)

Samvetsfrihet på tapeten i Liv&Rätts regi i Almedalen. (Foto: Liv&Rätt)

Samvetsfriheten är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna och genom Europakonventionen också gällande som svensk lag. Ändå utmärker sig Sverige internationellt genom att kritisera Europarådets resolutioner till skydd för samvetsfrihet. Hur kommer det sig och vad kan det leda till?

Detta diskuterades under Almedalsveckan och medverkande var Ruth Nordström, jurist, Jacob Rudolfsson, samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen, Sara som är vice ordförande för ungdomsorganisationen Älska Livet, journalisten Paulina Neuding samt filosofen Roland Poirier Martinsson. Moderator var Siewert Öholm.

Frågan om abort kom naturligtvis upp, och Paulina Neudin poängterade att Sverige är unikt i Europa – dels med antal aborter (närmare 40 000 per år) dels i det faktum att vi inte har någon samvetsfrihet.

-Det vanligaste argumentet mot samvetsfrihet är att det skulle göra det svårare för kvinnor att få abort, förklarade Paulina Neuding. Men i Norge har man både samvetsfrihet och fri abort, och när jag ringde runt och frågade norska mottagningar hur lång tid det kan ta att få tid för abort svarade de att det går på ett par dagar. Så det går alldeles utmärkt att ha både fri abort och samvetsfrihet i ett land.

Roland Poirier Martinsson framhöll att reglerna är mycket luddiga och att frågan därför måste lyftas fram i det offentliga samtalet på ett helt annat sätt:

-Problemet är att man blandar ihop sin hållning när det gäller t ex fri abort med hållningen när det gäller samvetsfrihet, så man tänker som så att om vi har samvetsfrihet skulle detta på något sätt innebära abortmotstånd. Men om vi ser tillbaks på historien ser vi att samvetsfrihet kan vara en väldigt god sak.

Som exempel tog Roland Poirier Martinsson de tvångssteriliseringar som pågick under många år i Sverige och som en stor majoritet av landets befolkning idag tar starkt avstånd ifrån:

-Om man då hade haft någon inom sjukvården som sagt nej, jag går inte med på detta, då skulle vi se att samvetsfrihet kan vara en demokratisk rättighet men också ett minoritetsskydd.

Hela samtalet om samvetsfrihet kan du följa på vår Youtube-kanal.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar