Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Malmös starke man kliver av

Malmös starke man kliver av

Malmö (TT)

Efter 19 år avgår landets mest omskrivna kommunpolitiker. Den 1 juli lämnar 69-årige Ilmar Reepalu posten som kommunalråd i Malmö, men går inte i pension.

– Jag vill komma ner till 40 timmars arbetsvecka, säger han.

Han blir kvar som gruppledare i Sveriges Kommuner och Landsting och som socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige, men ska även få tid för det barnbarn som föddes 2012.

Reepalu beskriver hur han 1994 tog över en stad på dekis med nedläggningar, ekonomi i botten och brist på framtidstro. Nu finns Öresundsbron, Citytunneln, Malmö högskola och en ny stadsdel med Turning Torso som landmärke. Inget är enbart Reepalus förtjänst, men han medger att han drivit på för förändring.

– Självklart har jag varit drivande och det har behövts också.

Samtidigt betonar han det breda samarbetet bakom Malmös förnyelse. Politiker, näringsliv, fackföreningar och vanliga Malmöbor samverkade.

– Det skapade en otrolig kraft.

Ilmar Reepalu kom till Sverige från Estland som litet flyktingbarn. Inte minst därför tar han illa vid sig av kritiken för påstått antisemitiska uttalanden.

– Man har försökt klistra på mig saker jag inte har sagt och misstolka vad jag har sagt. För mig är det så fruktansvärt främmande att bli beskylld för antisemitism.

Peter Palmkvist/TT

Liv&Rätt har vid flera tillfällen skrivit om Ilmar Reepalu med anledning av den ökande antisemitismen i Malmö. Här hittar du samtliga artiklar.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar