Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2013 / Megafonen: Bara våld funkar

Megafonen: Bara våld funkar

Den senaste veckan har upploppen och bilbränderna i bland annat Husby fått hela världen att vända blickarna mot Sverige. (Foto: Telefonkiosk via Wikimedia Commons)

Den senaste veckan har upploppen och bilbränderna i bland annat Husby fått hela världen att vända blickarna mot Sverige. (Foto: Telefonkiosk via Wikimedia Commons)

Den senaste veckan har varit turbulent i Stockholm, inte minst i Husby där upploppen i förra veckan resulterat i att även andra områden i Stockholm och resten av landet härjats av bränder och våldsamheter.

I centrum för upploppen i Stockholm står Megafonen, en organisation som av svenska medier beskrivs som en ungdomsorganisation som samarbetar med bland annat Rädda Barnen. Denna bild har även släppts fram till utländska tidningar som beskriver Megafonen som en god kraft i kampen för att förena människor i förorten.

Men stämmer denna bild av Megafonen med verkligheten?

På hemsidan beskriver man organisationen så här:

“Megafonen jobbar för ett rättvist samhälle. Vi organiserar unga människor i förorten för att skapa ett samhälle där alla har lika förutsättningar och folket bestämmer över politiken, inte tvärtom.”

Mycket mer står inte att utläsa. På kontaktsidan finns möjlighet att gilla på Facebook, att följa ett Twitterkonto och att följa på Instagram, och talespersonen Rami Al-Khamisi har intervjuats i medierna men i övrigt står det inte helt klart vem eller vilka som står bakom organisationen.

“Inga vita i förorten”

Vad som däremot är klart är att Rami Al-Khamisi redan tidigare har förespråkat våld. I en livesändning via Expressen säger han att “bara våld funkar”.

Polisen Martin Marmgren, som träffade Rami Al-Khamisi under en samtalskväll i höstas, skriver:

“Polisen borde helt lämna förorten, menade Al-khamisi. Vi poliser var fortfarande ansvariga för att lösa alla brott, men utan att få någon hjälp – han skulle själv aldrig ”gola”. Rami Al-khamisi hävdade att polisens egentliga uppgift var att förtrycka människorna i förorten och att inga ”vita”, varken poliser, lärare, eller tjänstemän hade någon rätt att fatta beslut i förorten.”

Kopplingar till vänsterextremismen

De prisbelönta grävarna på Flashback skriver att Megafonen har starka kopplingar till socialistiska rättvisepartiet, en trotskistisk vänsterextrem organisation som förespråkar entrism.

Entrism är en politisk taktik varigenom en viss organisation, genom att efter en förutbestämd plan låta vissa av sina medlemmar, låter någon eller några medlemmar infiltrera en annan organisation, i allmänhet en betydligt större sådan, för att där värva medlemmar till den första organisationen. Taktiken syftar till att bygga upp ett inflytande för den första organisationen i den andra organisationen, eller helt enkelt ta över den andra organisationen. Syftet kan också vara att öppet försöka påverka den andra organisationen i en viss riktning.

En organisation som varit föremål för entrism är SSU, som tidskriftsföreningen Offensiv – nuvarande Socialistiska Rättvisepartiet – verkade inom under 1970- och -80-talet. På grund av anklagelser om entrism uteslöts ett stort antal SSU-medlemmar, enligt  Säkerhetstjänstkommissionen (2002). ”kap. 6” (SOU 2002:87 Rikets säkerhet och den personliga integriteten : svenska säkerhetstjänsternas författningsskyddande verksamhet sedan år 1945 : betänkande. Stockholm: Fritzes offentliga publikationer. Sid. 184. ISBN 91-38-21768-6). 1997 bytte  Offensiv namn till Rättvisepartiet Socialisterna, men har behållit namnet Offensiv på sin tidning.

Förespråkare för väpnad kamp

En av dem som sägs vara en kontakt mellan Megafonen och Rättvisepartiet Socialisterna är Nabila Abdul Fattah Rybak, kurdisk-libanesisk rappare och tidigare krönikör på gratistidningen Metro. Hon samarbetade med Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) i samband med att RKU gav ut samlingsskivan “Framåt! – Palestina”.

RKU är Kommunistiska Partiets, tidigare KPLM(r), ungdomsförbund och förespråkar liksom moderpartiet en socialistiska revolution där de revolutionära krafterna inte bör backa inför en väpnad kamp.

Även bland de större medierna uttrycks tveksamheter kring Megafonens verksamhet. Aftonbladets Oisin Cantwell skrev efter Megafonens presskonferens:

“Förortsorganisationen Megafonen pratade en del strunt på sin presskonferens i dag. Det var korkat gjort av dessa aktivister, då deras överhettade retorik riskerar att skymma att de även berättade viktiga saker om kravallerna i Husby.”

Omvärldens uppfattning

Journalister och bloggare över hela världen rapporterar om upploppen i Sverige. RT News, skriver om “Multiculturalism failing” och bloggen Passport, en del av tidningen Foreign Policy skriver:

“What’s happening in Husby is clearly a symptom of Sweden’s failed effort to integrate its massive immigrant population. Housing segregation is rampant in the country, and Husby is a case study in how immigrant populations have come to dominate Stockholm’s outer suburbs. The graph below (from this paper on housing segregation) illustrates the phenomenon. Depending on your political perspective, native-born Swedes have either fled Husby or been pushed out by immigrants.”

Efter den senaste veckans händelse rapporterar polisen att majoriteten av dem som arresterats i samband med upploppen redan tidigare är straffade, ofta för grova brott. I ett inslag i Ekot klargjorde också polisen att man ser upploppen som organiserade:

– Det är tydligt att det finns organisationer eller nätverk som uppmanat på facebook och andra sociala medier att man ska leva rövare, sa Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren till Ekot.

Polisen sa också att man sökt företrädare för Megafonen för att skapa en dialog, men utan att få respons.

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.