Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Moderat politiker skipar parallell rättvisa i muslimskt råd

Moderat politiker skipar parallell rättvisa i muslimskt råd

Ett muslimskt råd i Malmö skipar rättvisa parallellt med svenska domstolar, enligt Sydsvenska Dagbladet. Ordförande i rådet är Adly Abu Hajar, moderat ledamot i Rosengårds stadsdelsfullmäktige och ett av namnen på partiets lista till kommunfullmäktige i årets val.

Adly Abu Hajar arbetar ideellt för rådet och tar sig hela tiden an nya fall av skilsmässor och äktenskapsproblem bland muslimer. Han säger till Sydsvenskan att ett svenskt skilsmässobevis inte har någon giltighet i Libanon. Ett par som skilt sig i Sverige ses alltså som gifta i Libanon tills de ansökt om skilsmässa där. Men Adly Abu Hajar säger att dokument från Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien kan användas i kontakter med domstolar i Libanon, Jordanien, Irak och Syrien.

Islamologen Jan Hjärpe ser rådet som ett försök att införa en muslimsk rättsskipning som kan fungera parallellt med de svenska domstolarna.

-Men i praktiken får rådet en rådgivande funktion för dem som vill leva enligt både svensk lag och muslimska seder och bruk, säger Jan Hjärpe till Sydsvenskan, och tycks inte se något egendomligt i att rådet infört ett slags  parallellt rättsväsende.

Men Adly Abu Hajars partikamrat Thorbjörn Lindquist är kritisk mot Adly Abu Hajars agerande.

– Man kan göra tankeexperimentet att vi här i landet både skulle ha våra vanliga domstolar och en kristen domstol vid sidan av. Det skulle förstås vara helt orimligt.

Redaktionen

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar