Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Moraliska värderingar och sociala medier

Moraliska värderingar och sociala medier

Dagens användning av sociala medier kan göra oss likgiltiga inför mänskligt lidande och är någonting som vi bör stanna upp och reflektera över. (Foto: Siddartha Thota)

Dagens användning av sociala medier kan göra oss likgiltiga inför mänskligt lidande och är någonting som vi bör stanna upp och reflektera över.
(Foto: Siddartha Thota)

På en period av två år har försäljningen av smartphones fördubblats i världen. Under år 2013 kommer antalet sålda enheter överstiga en miljard. Det är minst sagt en revolutionerande tid vi lever i när det kommer till teknologin. Användningen av smartphones ökar lavinartat och folk spenderar allt mer tid bakom sina skärmar. Detta är givetvis något som påverkar oss och våra värderingar.

Dagens användning av sociala medier kan göra oss likgiltiga inför mänskligt lidande och är någonting som vi bör stanna upp och reflektera över. Det visar sig att känslor som är kopplade till moraliska värderingar reagerar långsamt på nyheter och dylikt och har problem att hålla jämna steg med den teknologiska utvecklingen. Under den tid det tar att återspegla och fundera på en berättelse fylld med ångest eller lidande, har vi idag redan hunnit växla till en ny nyhet eller bläddrat vidare bland Twitter-inläggen.

Aktiviteter som att träffa o prata med vänner eller läsa böcker, där människor ofta utvecklar sina moraliska värderingar, har i stor mån ersatts idag med nyhetsnotiser och snabbrörliga sociala medier. Det är idag ett problem som växer och kan vara särskilt allvarligt för barn då deras hjärnor fortfarande är under utvecklingsfas.

Mary Helen Immordino-Yang (University of Southern California) som har forskat kring detta ämne säger: ”Om saker sker för fort, kanske du aldrig fullt ut får uppleva känslor om andra människors psykiska tillstånd och det skulle påverka din egen moral”.

Resultaten av hennes forskningsstudier visar att människor kan mycket snabbt sortera information och på bråkdelen av en sekund svara på tecken kopplat till fysisk smärta hos andra, men när det kommer till beundran och medlidande tar det betydligt längre tid.

För vissa typer av tankar, speciellt när det kommer till moraliska tankar kring folks sociala och psykiska hälsa, behövs det betydligt mer tid och utrymme för reflektion. Digital media med Facebook och Twitter i framsätet har dirigerat om de traditionella vägarna för människor att lära sig om mänskligheten.

Det finns risk för att problematiken blir växande när vi har en mediekultur och nöjesbransch där våld och lidande i stor mån blir till nöje. Den vanan i kombinationen med bristande reflektion över de tragedier vi läser om kan påverka oss på ett sådant sätt att vi inte gör det till en tillräcklig stor sak.

Det är uppenbart att vi måste bli betydligt bättre på att förstå hur sociala medier formar samspelet mellan kropp och själ, för att även i fortsättningen kunna medföra en stark moralisk kompass till framtidens generationer.

 

Gabriel Wennberg

Skribent och samhällsdebattör

FotoSiddartha Thota

Om Gabriel Frimodig

avatar