Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Mursi avsatt av Egyptens armé

Mursi avsatt av Egyptens armé

Kairo/Stockholm (TT)

Armén i Egypten har avsatt presidenten Muhammad Mursi. Landet får en övergångsregering och oppositionsföreträdare har samlats bakom en ”färdplan” — med stöd av armén.

Jubel och fyrverkerier utbröt i folkmassan på Tahrirtorget i Kairo när beskedet lämnades vid niotiden på onsdagskvällen svensk tid.

Presidentens säkerhetsrådgivare hade dessförinnan hävdat att militären iscensatt en kupp. Mursi manade enligt rådgivaren folket att göra motstånd — men inte använda våld.

Under den föregående natten hade tiotals dödsoffer rapporterats efter kravaller i Kairo.

När arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi i direktsändning tillkännagav att Mursi avsatts sade han också att ordföranden i författningsdomstolen inträder på posten som statschef tills vidare och att ett nytt presidentval ska förberedas. Landets författning ska också ses över.

Hårda ord

Mursi ska enligt nyhetsbyrån AFP ha försökt erbjuda en samlingsregering som en lösning på krisen. Men han hade också deklarerat, i ett tv-tal på onsdagen, att han var redo att försvara sin ställning med sitt liv. På Facebook lovade arméchefen al-Sisi för sin del att militären var beredd att dö för att försvara landet mot ”terrorister och extremister”.

Den liberale oppositionspolitikern Wael Nawara, som TT talade med i telefon under dagen, såg redan då Mursi som avpolletterad:

– Jag hoppas att Mursis fredliga anhängare nu accepterar att detta är folkets vilja.

Nawara anser att det allra viktigaste nu är att få till stånd en neutral, civil regering.

Trycker på

Ledaren för den liberala oppositionsalliansen, Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei, har tillsammans med kristna och muslimska ledare utarbetat en handlingsplan för en politisk övergångsprocess.

Planen, som omfattar ett kort övergångsstyre följt av president- och parlamentsval, har dryftats av militären, ElBaradei, den koptiske påven Tawadros och Ahmad al-Tayyib, chef för lärosätet al-Azhar.

Muhammad Mursi valdes till president med 51 procent av rösterna i juni förra året. Hans styre har präglats av maktkamp med militären, motsättningar med den sekulära oppositionen och rättsväsendet och det har allmänt ansetts att han misslyckats med landets ekonomi.

Stängd tv-station

En viktig stridsfråga var ett förslag om ny författning som enligt kritiker skyndades fram utan oppositionens medverkan, något förespråkare ansåg nödvändigt för att garantera en demokratisk utveckling.

Kort efter beskedet att Mursi fått avsked rapporterades fyra döda i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursianhängare i staden Marsa Matruh.

Order om gripande av 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet har gått ut över Egypten och militären grep på onsdagskvällen två ledande islamister som står den avsatte presidenten Muhammad Mursi nära, uppger en säkerhetskälla.

De gripna är Saad al-Katatni och Rashad Bayoumi. Katatni leder Frihets- och rättvisepartiet, brödraskapets politiska gren, och Bayoumi är vice ordförande i brödraskapet.

Kritiska reaktioner har kommit från omvärlden på att krigsmakten sparkade Mursi. Utrikesminister Carl Bildt vill inte ta ordet militärkupp i sin mun men säger till TT att det är ett militärt ingripande av ett slag som inte kan godkännas.

– Det har uppenbarligen skett med mycket brett politiskt och religiöst stöd i delar av det egyptiska samhället för dagen — men i det ligger ingen automatisk legitimitet för det som har skett, säger Bildt till TT.

Han fortsätter betona att alla parter måste respektera de mänskliga fri- och rättigheterna och hålla sig inom demokratins ramar.

– De arresteringar som skett mot Muslimska brödraskapet är allvarliga, liksom ingripandena mot tv-stationer och journalister.

Han säger att EU, USA och andra utländska aktörer försöker påverka utvecklingen i positiv och lugnande riktning. Men han vill nu att en mer sammanhållen politisk linje mejslas fram inom EU.

– Det tror jag att vi måste göra de närmaste dagarna. Det här är ett mycket dynamisk förlopp och den inledande reaktionen kan bara vara inledande — sedan måste det komma en fördjupad reaktion längre fram.

TT: Vilka farhågor har du nu?

– Att konfrontationen tilltar, att våldet ökar, att vi går mot en nedåtgående spiral, svarar Bildt.

Slutet för demokratin?

Mohammed Ayoob, professor emeritus i internationella relationer vid Michigan State University i USA, befarar detsamma.

”Den främsta läxan som islamister i Mellanöstern lär sig av denna episod är att de inte kommer att få utöva makt oavsett hur många kompromisser de gör både utrikes- och inrikespolitiskt”, skriver han på CNN:s hemsida. Troligen kommer många islamister i mittfåran att slänga sig i famnen på extremister, bedömer Ayoob.

Om militären slipper undan sitt ansvar för att avsätta Mursi, ”kan det innebära slutet för demokratin i Egypten för en lång tid framåt”, skriver han.

”Det skulle också bli sista spiken i kistan för den arabiska våren som redan står på gravens rand med ett blodigt inbördeskrig i Syrien, brutala nedslag mot demokratiaktivister i Bahrain och närapå kaos i Libyen och Jemen”. Han väcker frågan hur länge Tunisien, som också styrs av ett islamistparti, ”kan förbli en demokratins bastion”.

Jubel i medierna

Men de egyptiska medierna jublar efter Mursis fall.

”Presidenten störtad med revolutionär legitimitet”, skriver al-Ahram med braskande röda bokstäver.

”Och folkets revolution var segerrik”, heter det i al-Akhbar.

I Sherouk, en oberoende tidning, skriver: ”Folket och armén vann”.

”Välkommen tillbaka, Egypten”, var budskapet i den likaledes oberoende al-Masri al-Youm.

TT/Redaktionen


Om Redaktion Liv och Rätt

avatar