Nättidning utgiven av föreningen Människovärde

Hem / 2013 / Mursi ställs inför ultimatum

Mursi ställs inför ultimatum

Stockholm (TT)

Efter helgens våldsamma demonstrationer ställs Egyptens president Muhammad Mursi inför ultimatum: avgå, eller så tar oppositionen till civil olydnad. Militären ger politikerna en tidsfrist för att möta folkets krav.

Morgonen efter helgens våldsamma demonstrationer med flera dödade och hundratals skadade, de största protesterna sedan Hosni Mubarak störtades, stacks Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo i brand. Några timmar efter attacken kom beskedet från regeringen Mursi: fyra ministrar, bland dem turistministern, avgår.

”Har lärt en läxa”

Mursi själv ställs av oppositionsrörelsen Tamarrud inför ultimatumet att avgå senast klockan 17 på tisdag och låta myndigheterna förbereda nyval, annars inleds en kampanj med civil olydnad.

– I morgon (tisdag) är en mycket viktig dag. Jag har en stark känsla av att Mursi avgår under fredliga former och lämnar landet, han vet vad som kommer att hända annars. Jag tror att bilderna av Mubarak bakom galler har lärt honom en läxa, säger Negad El Borai, människorättsaktivist och jurist i Kairo, till TT via telefon.

Om Mursi inte avgår kommer aggressiviteten att öka, och det finns risk för att militären tar makten, tror han.

Uttryck för folkviljan

Massprotesterna är ett ”aldrig tidigare skådat” uttryck för folkviljan, sade den högste chefen för de väpnade styrkorna, Abd al-Fattah al-Sisi i ett uttalande i egyptisk tv. Militären gav på måndagseftermiddagen politikerna en frist på 48 timmar att möta folkets krav och komma överens om en gemensam väg som leder framåt. Annars kommer armén att komma med en lösning, sade al-Sisi. Det är andra gången på en vecka som militären i Egypten hotar med ett eventuellt ingripande för att få lugn i landet och sätter press på Mursis regering.

På Tahrirtorget utbröt ett glädjerus efter arméns uttalande.

”Inte min president”

”Kom igen Sisi, Mursi är inte min president”, skanderade tusentals människor på Tahrirtorget medan andra på Kairos gator tutade och viftade med egyptiska flaggor, enligt en AFP-reporter. Oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten (NSF), som krävt en samlingsregering i månader, välkomnade också militärens budskap.

Samtidigt som militärhelikoptrar hovrade över Tahrirtorget varnade politikern Yasser Hamza från Muslimska brödraskapet för att misstolka arméns uttalande och sade att ingen statskupp var aktuell.

– Vilken som helst kraft som går emot konstitutionen uppmanar till sabotage och anarki, sade han enligt Reuters.

Läs fler artiklar om Mursi här.

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.