Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Naiva svenska orientalister måste sluta stödja islamisterna

Naiva svenska orientalister måste sluta stödja islamisterna

Med anledning av utvecklingen i Egypren, och svenska politikers och mediepersoners förhållningssätt till den arabiska våren,  skriver Sameh Egyptson, religionsforskare vid Lunds universitet, i en debattartikel på SVT Debatt:

”Sedan 70-talet har orientalister, politiker och akademiska forskare från Sverige och andra västländer rest till Egypten där de mött Muslimska brödraskapets representanter. De fick höra att politisk islam är en befrielseteologi vars mål är att kämpa mot diktatorer i Mellanöstern som stöds av USA. De säger att när islamisterna kommer till makten kommer de att införa demokrati och social rättvisa.

Man trodde att politisk islam liknade befrielseteologin i Sydamerika. Nu har det visat sig att politisk islam i Egypten använder samma metoder som västimperialisterna för att få inflytande och makt. Detta kan jämföras med hur fascister och nazister arbetar.

I huvudstäder och andra stora städer runt om i världen kommer det att hållas demonstrationer som stöd för den progressiva demokratiska rörelsen i Egypten. Nu är det dags för naiva svenska orientalister att se sanningen i vitögat och stödja antipolitisk islam istället. I Stockholm kommer manifestationer att hållas i morgon söndag. Stöd den egyptiska kommande våren och förhindra inbördeskrig. Demokrati i hela världen är bra för alla.”

Redaktionen

 

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar