Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / När går Israelkritik över i antisemitism?

När går Israelkritik över i antisemitism?

Var går gränsen mellan Israelkritik och antisemitism – och när går man över gränsen? Det redogör Lisa Abramowicz för i Världen idag den 24 maj:

”Relevant är därför att ta del av hur EU definierar antisemitismen. Förutom självklara uttryck för hat, förakt och kollektivt skuldbeläggande, behandlas även exempel på hur antisemitismen manifesterar sig i förhållande till den judiska staten – Israel.  De är:

• Förnekelse av det judiska folkets rätt till självbestämmande, till exempel genom påståendet att staten Israels existens utgör en rasistisk skapelse.

• Tillämpning av dubbla måttstockar genom att kräva ett agerande av Israel som inte förväntas eller krävs av någon annan demokratisk nation.

• Användning av symboler som är förbundna med klassisk antisemitism (till exempel påståenden om att judar dödade Jesus eller om ritualmord) för att karaktärisera Israel eller israeler.

• Jämförelser mellan dagens israeliska politik och nazisternas politik.

• Att hålla judar som kollektiv ansvariga för staten Israels agerande.”

Redaktionen

Om Bitte Assarmo

avatar
Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde. Bor i idyllisk femtiotalsförort söder om Stockholm men har rötterna i Bergslagens mäktiga granskogar.