Här hittar du artiklar tidigare utgivna på Människovärdes nättidning Liv&Rätt.

Hem / 2013 / Nazister hotade oskyddad Mona Sahlin i Almedalen

Nazister hotade oskyddad Mona Sahlin i Almedalen

Mona Sahlin hotades av nazister. (Foto: Riksdagen)

Mona Sahlin hotades av nazister. (Foto: Riksdagen)

Stockholm (TT)

Tre män från det nynazistiska Svenskarnas parti hotade Mona Sahlin i Visby i fredags kväll. Trots hotbilden har hon inget livvaktsskydd som före detta socialdemokratisk partiledare.

Enligt Expressen följde de tre männen efter henne till hotellet där hon bodde.

– De såg ut att hata mig så starkt, berättar hon för tidningen.

Vittne till händelsen blev Expressenkrönikören K-G Bergström som stod och pratade med Sahlin.

– Då kom det tre personer som gick förbi oss, men en av dem stannade någon meter ifrån och stirrade på Mona. Cool som hon är, vände hon sig om och frågade om han ville något. Och då kom det: ”landsförrädare”, väste han mycket olycksbådande, berättar Bergström för TT.

Rött skynke

– Hon berättade att det är så här nu efter att hon tappade säkerhetsskyddet när hon slutade som partiledare. Jag tycker att hon borde ha skydd vid sådana här arrangemang, för hon är otroligt utsatt på grund av sin orädda kamp för tolerans mot invandrare. Vad skulle Säpo säga om det hände henne något? säger K-G Bergström.

Med sin tydliga profil i invandrar- och hbt-frågor har Mona Sahlin länge varit ett rött skynke i högerextrema kretsar. Flera gånger under senare år har hon hotats till livet. Men under årets Visbybesök saknade hon livvaktsskydd.

Inget Säpo

På sin hemsida skriver Säkerhetspolisen om Almedalen som ”den största återkommande insatsen för personskyddet och innebär omfattande förberedelser”.

TT: Behövde inte också Mona Sahlin personskydd där?

– Det kan jag inte uttala mig om, svarar Fredrik Nilsson, presskontakt vid Säkerhetspolisen.

– Utgångspunkten är att Säkerhetspolisens ansvar upphör när skyddspersonens skyddsvärda uppdrag upphör.

Mona Sahlin kände igen männen från Svenskarnas parti, eftersom hon tidigare varit med i en tyst manifestation vid deras torgmöte i Almedalen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hyllade Mona Sahlin i sitt tal på onsdagen för att hon aldrig tvekar att markera mot Sverigedemokraterna och rasism i allmänhet, något som möttes med applåder från publiken.

Om Redaktion Liv och Rätt

avatar